Cooperare între armatele Republicii Moldova şi a României
Miniştri apărării din cele două ţări au discutat posibilitatea înfiinţării unui batalion mixt româno-moldovenesc, eventual după modelului celui româno-ungar "Tisa".
Articol de Radiojurnal, 05 Februarie 2018, 12:54
Agenda cooperării bilaterale în domeniul militar, situaţia securităţii în regiune, precum şi parcursul european şi euroatlantic al Republicii Moldova au fost principalele teme de discuţie abordate astăzi la Chişinău de ministrul apărării Mihai Fifor şi omologul său moldovean Eugen Sturza.
Întânlirea de la Chişinău a reprezentat o continuare a dialogului celor doi miniştri început la Bucureşti, în timpul vizitei lui Eugen Sturza, cu ocazia marcării Zilei Naţionale a României. Discuţiile s-au referit la instruirea în comun a militarilor forţelor armate, furnizarea de asistenţă pentru continuarea procesului de reformă şi modernizarea armatei naţionale a Republicii Moldova.
Printre alte teme de discuţie s-a aflat şi posibilitatea înfiinţării unui batalion mixt româno-moldovenesc, eventual după modelului celui româno-ungar "Tisa" - a declarat ministrul Mihai Fifor.
Republica Moldova are o armată profesionistă inclusiv datorită ajutorului României - a menţionat la rândul său Eugen Sturza - accentuând că peste 800 de militari moldoveni au fost instruiţi în instituţiile de profil din România.
De asemenea, România a contribuit cu 850 de mii de euro într-un proiect derulat sub egida NATO de distrugere a pesticidelor. Cooperarea celor două armate este importantă pentru securitatea naţională şi trebuie să rămână la fel de bună şi chiar să avanseze - a concluzionat Eugen Sturza.
Aceasta este prima prima vizită la Chişinău a unui ministru din noul executiv de la Bucureşti şi coincide cu marcarea a 26 de ani de la înfiinţarea Ministerului Apărări din Republica Moldova.