Convorbiri privind problema transnistreană, la Bruxelles
Reprezentantul Republicii Moldova a explicat că unul din angajamentele ţării sale pentru eliminarea vizelor a fost crearea unui mecanism mai bun de control migraţional.
Articol de Sorin Croitorescu, Bruxelles, 04 Octombrie 2013, 09:00
Republica Moldova dă asigurări că locuitorii din regiunea transnistreană, care au paşapoarte eliberate de alte ţări, nu vor fi consideraţi cetăţeni străini, în perspectiva obţinerii, de către Chişinău, a regimului de călătorii fără viză în Europa.
Libertatea de circulaţie a fost, de altfel, principalul subiect discutat la Bruxelles, la convorbirile privind problema transnistreană, în format 5+2.
Reprezentantul Republicii Moldova, Eugen Carpov, a explicat că unul din angajamentele ţării sale pentru eliminarea vizelor a fost crearea unui mecanism mai bun de control migraţional.
Parlamentul de la Chişinău urmează să dezbată în scurt timp unele amendamente la acest mecanism, care să-i ferească pe locuitorii din regiunea transnistreană de eventuale probleme administrative.
"Am explicat că cetăţenii locuitori în regiunea transnistreană, care deţin paşapoarte străine, nu sunt consideraţi de noi ca cetăţeni cu regim străin, pentru că sunt locuitori ai teritoriului Republicii Moldova şi am prezentat în Parlament anumite iniţiative legislative, pentru ca să excludem sancţiuni administrative pentru această parte a populaţiei Republicii Moldova şi pentru a-i diferenţia de cetăţenii străini cu paşapoarte ruseşti sau ucrainene sau ale altor state, care vin în Republica Moldova din afară", a spus Eugen Carpov.
Reprezentanta Transnistriei, Nina Ştanski, a salutat intenţia autorităţilor de la Chişinău şi a remarcat, la conferinta de presă comună cu Eugen Carpov, dinamica pozitivă a negocierilor după întâlnirea recentă dintre premierul Iurie Leancă şi liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk.