Convoiul umanitar rus, ''blocat la frontieră''
''Avem nevoie ca de oxigen de ajutorul pe care ni-l trimite Rusia şi pe care încă nu l-am primit'', a declarat Aleksandr Zaharcenko, ''premierul'' separatist.
Articol de RADOR, 16 August 2014, 18:18
Convoiul de ajutor umanitar rus era încă blocat sâmbătă după-amiază la câţiva kilometri de frontiera ucraineană, aşteptând să fie inspectat, în timp ce liderul insurgenţilor din bastionul prorus Doneţk a acuzat Kievul că întârzie deliberat sosirea camioanelor, relatează AFP citată de Agerpres.
Fieful rebel de la Doneţk, asediat de armata ucraineană 'se află într-o situaţie umanitară foarte preocupantă şi avem nevoie ca de oxigen de ajutorul pe care ni-l trimite Rusia şi pe care încă nu l-am primit', a declarat Aleksandr Zaharcenko, 'premierul' separatist.
'Nu numai armata ucraineană nu vrea ca ajutorul umanitar să ajungă la noi şi împiedică acest lucru. Şi guvernul ucrainean încearcă să-l împiedice prin toate obstacolele posibile, legale sau de altă natură', a afirmat el.
Cele circa 300 de camioane ruse, care transportă 1.800 tone de ajutor umanitar, potrivit Moscovei, erau staţionate sâmbătă la circa 30 km de postul de trecere a frontierei rus de la Doneţk, în localitatea Kamensk-Şahtinski, au observat jurnaliştii AFP citați de Agerpres, de unde nu s-au mişcat de joi.
Grănicerii şi vameşii ucraineni sosiţi pe teritoriul rus nu au început încă inspectarea lor, aşteptând o serie de documente de la Crucea Roşie, care îşi va asuma sarcina de a distribui ajutorul bastioanelor rebele.
Crucea Roșie așteaptă acordul părților
Un responsabil al Ministerului rus pentru situaţii de urgenţă a declarat că Moscova a trimis direcţiei de vamă ucrainene o declaraţie privind conţinutul camioanelor. Reprezentantul OSCE la faţa locului, Paul Picard, a explicat la rândul său că sâmbătă dimineaţă a avut loc o reuniune între reprezentanţii serviciilor vamale ruseşti şi omologii lor ucraineni, însă nu a furnizat alte informaţii.
Crucea Roşie, care nu a participat la reuniune, a confirmat că nu a desfăşurat încă nicio inspecţie asupra camioanelor ruseşti, aşteptând un acord între cele două părţi.
La Doneţk, unde luptele s-au apropiat de centrul oraşului în ultimele zile, un jurnalist al AFP a auzit tiruri de artilerie în cursul nopţii şi explozii aproape de cartierele din nord-estul oraşului.
La Lugansk, oraş încercuit şi asediat de armata ucraineană, organizaţia Human Rights Watch (HRW) a evocat sâmbătă o situaţie umanitară 'foarte dificilă', în condiţiile în care oraşul nu mai are apă, electricitate şi reţea telefonică de două săptămâni. Potrivit autorităţile locale, în cursul nopţii au avut loc bombardamente intense, în urma cărora s-au declanşat în oraş mai multe incendii.
ONG-ul a denunţat utilizarea de către cele două tabere a unor arme de calibru mare în zonele locuite, ceea ce a provocat moartea a zeci de civili în ultimele zile. Washingtonul a făcut apel joi la Kiev să dea dovadă de 'reţinere' pentru a reduce numărul victimelor în rândul populaţiei.
''Sabotaj''
Moscova a acuzat la rândul său Kievul, care a trimis propriile sale camioane cu ajutor în Est, că vrea să-i saboteze operaţiunea umanitară. 'Intensificarea brutală a operaţiunilor militare ucrainene' în zona în care urmează să se deplaseze convoiul rus 'are evident drept scop blocarea itinerariului convenit cu Kievul', a acuzat diplomaţia rusă.
Forţele ucrainene au revendicat joi controlul asupra drumului dintre Lugansk şi frontiera rusă, blocând astfel traseul pe care ar urma să se deplaseze camioanele venite de la Moscova.
Tensiunile internaţionale s-au intensificat vineri, după ce Ucraina a anunţat că a 'distrus' în parte o coloană de blindate ruse pătrunse în cursul nopţii pe teritoriul său, provocând mai multe reacţii indignate în Occident. Moscova a dezminţit existenţa unui astfel de convoi militar, precizând că probabil forţele ucrainene 'distrug fantome'.
Aşa-zisul premier separatist Alaksandr Zaharcenko a declarat totuşi că a primit întăriri din Rusia într-o înregistrare video difuzat vineri pe YouTube. El afirmă că a primit '150 de piese de echipament militar, printre care 30 de tancuri şi blindate, şi circa 1.200 de oameni care au beneficiat de patru luni de instruire pe teritoriul rus', adăugând că acestea au ajuns 'în momentul cel mai important', mai scrie Agerpres.