Controale amănunțite la Ventimiglia și 7.050 de militari în aeroporturi
30.000 de italieni locuiesc la Nisa, iar autoritățile de la Roma solicită acestora să evite plimbările prin oraș.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 15 Iulie 2016, 15:56
După atacul de la Nisa, Italia a introdus, la granița de la Ventimiglia, încă de pe parcursul nopții de joi spre vineri, controale drastice pentru toate autoturismele care intră în țară. Aceste controale sunt aplicate și la călătorii care circulă cu trenul între cele două țări.
Ministerul de Externe de la Roma, care a creat o celulă de criză pentru a verifica prezența de cetățeni italieni în zonă, le-a cerut conaționalilor care se află la Nisa să evite plimbările și să urmărească indicațiile date de autoritățile locale. În orașul francez locuiesc cu rezidență 30.000 de italieni. La aceștia nu se adaugă și numeroșii turiști, care frecvent aleg ca destinație de vacanță Nisa datorită distanței mici față de Italia, de aproximativ 40 de km.
Până la această oră sunt dați dispăruți cinci cetățeni italieni: un tânăr și două cupluri, care aseară se aflau pe Promenada Englezilor, potrivit consulului italian din Nisa.
Autoritățile franceze nu exclud posibilitatea ca autorul atacului să fi avut complici, care sunt acum fugari. ”Nivelul de stare de alertă nu se poate ridicat mai mult” – a explicat într-o conferință de presă ministrul de interne, Angelino Alfano – ”deoarece următorul, față de cel existent, ar fi cel de alertă terorista de nivel maxim”.
”Am decis să întărim sistemele noastre de supraveghere și de garnizoane la obiectivele sensibile și să constituim o formă de reuniune permanentă a unui comitet de analiză strategică de combatere a terorismului” a mai asigurat Angelino Alfano.
Totodată a fost sporit numărul forțelor armate din cele 17 aeroporturi din Italia, care sunt supravegheate de peste 7050 de militari.
Sub supraveghere au fost și sunt în continuare și închisorile, deoarece ”știm că devin locuri de radicalism și extremism” a mai spus ministrul Alfano, completând că sunt ținute sub control și tranzacțiile financiare, mai ales cele din și înspre exteriorul țării.
Reacții față de atacul din Nisa au apărut și din partea Vaticanului. Papa Francisc " urmărește cu spaimă și în rugăciune" ceea ce se întâmplă la Nisa - este ceea ce a declarat preotul Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, referitor la durerea Suveranului Pontif față de atacul terorist din orașul francez.
Durerea reprezintă "condamnarea absolută față de orice atac contra păcii" a mai completat Lombardi, precizând că liderul bisericii catolice a urmărit pe parcursul nopții cu mare preocupare știrile teribile din Nisa. Papa Francisc este solidar cu suferința victimelor și a întregului popor francez, într-o zi care ar fi trebuit să fie una de mare sărbătoare.
"Condamnăm orice formă de nebunie ucigașă, de ură, de terorism și orice atac impotriva păcii" a mai declarat purtătorul de cuvânt al Vaticanului.