Continuă ofensiva asupra Tikritului
Forţele de securitate irakiene, împreună cu miliţii şiite, continuă ofensiva în direcţia Tikritului, oraş în apropierea căruia s-a născut fostul dictator Saddam Hussein.
Articol de Cătălin Gomboş, 04 Martie 2015, 14:03
Forţele de securitate irakiene, împreună cu miliţii şiite, continuă ofensiva în direcţia Tikritului, oraş în apropierea căruia s-a născut fostul dictator Saddam Hussein.
La coordonarea operaţiunii participă şi comandantul forţelor speciale iraniene, Forţa Quds, şi luptători trimişi de Teheran.
Prezenţa acestora şi a miliţiilor şiite într-o zonă dominată de sunniţi ar putea duce, însă, la o nouă tensionare a relaţiilor interetnice.
Aproximativ 30.000 de persoane au fost mobilizate pentru bătălia Tikritului, capitală a provinciei Salah-Ad-Din, capturată de Statul Islamic în vara anului trecut, la scurt timp după căderea Mosulului, al doilea oraş ca mărime al ţării.
De altfel, bătălia pentru Tikrit este văzută ca un test înaintea asaltului asupra Mosulului.
Miliţiile şiiţilor irakieni reprezintă, potrivit BBC, peste două treimi din efectivele armatei care a lansat atacul.
Aproape de linia frontului s-ar afla şi comandantul unităţii de elită iraniene Forţa Quds, Qassem Soleimani.
Soleimani, descris într-un profil publicat de "New Yorker", drept cel mai puternic agent secret din Orientul Mijlociu, ar fi coordonat în trecut antrenarea şi înarmarea miliţiilor şiite irakiene care se opuneau forţelor americane.
Oamenii lui Soleimani operează acum dronele, artileria şi rachetele folosite în ofensiva de la Tikrit, care nu beneficiază şi de sprijinul Statelor Unite, care coordonează propria campanie aeriană împotriva Statului Islamic.
Soleimani este un veteran al războiului dintre Iran şi Irak, declanşat de fostul dictator de la Bagdad, Saddam Hussein, un sunnit care s-a născut în apropiere de Tikrit.
Prezenţa militarilor iranieni - percepuţi, încă, drept inamici de mulţi sunniţi irakieni - dar şi a miliţiilor şiite, care au fost implicate, în 2006 - 2007 în războiul civil cu sunniţii - reprezintă un element de risc, întrucât ar putea determina rezistenţa armată a triburilor locale şi un conflict mult mai sângeros.