Consultări privind scutul antirachetă, "fără Rusia"
Parlamentarii europeni au adoptat un amendament depus de reprezentanții români şi polonezi, prin care s-a diminuat rolul Rusiei în consultările privind scutul antirachetă.
Articol de Iolanda Bădiliţă, 10 Martie 2010, 21:04
Ultima versiune a scutului american antirachetă pe bătrânul continent îi preocupă pe parlamentarii europeni.
Ei au adoptat un amendament depus de europarlamentari români şi polonezi, prin care s-a diminuat rolul Rusiei în consultările privind scutul antirachetă.
"Scutul antirachetă ar trebui să ţină seama de o abordare comună a ţărilor europene în privinţa apărării Europei împotriva ameninţărilor balistice, în cadrul unui dialog la nivel continental şi încurajând participarea industriei europene de apărare la realizarea scutului", se arată în amendamentul votat de majoritatea parlamentarilor europeni.
Acest pasaj din raportul elaborat de preşedintele Subcomisiei pentru securitate şi apărare, eurodeputatul popular francez Arnaud Danjean, a stârnit o furtună în toată regula în Parlamentul European şi asta pentru că, iniţial, textul supus votului propunea ca noua versiune a scutului antirachetă să se facă în dialog cu Rusia.
Formularea folosită de raportori nu a fost văzută cu ochi buni de o bună parte a membrilor parlamentului.
La iniţiativa eurodeputatului român Traian Ungureanu, textul a fost modificat.
"În primul rând, este vorba de un acord strict defensiv, care nu poate privi Rusia. E un acord care asigură, garantează chiar securitatea Europei de Est şi a Balcanilor de Vest.
"Trei, este un acord bilateral româno-american şi nu văd motive pentru care la masă ar trebui adus un terţ, în cazul de faţă Rusia" a precizat Traian Ungureanu.
El a mai susţinut ideea că dacă ar fi nevoie de consultări pe marginea acestui proiect, acestea nu ar trebui să fie purtate numai cu Rusia.
Alături de eurodeputaţii români de la PD-L, amendamentul a fost sprijinit de suficienţi alţi deputaţi de la celelalte grupuri politice, în special polonezi.
Deşi iniţial au susţinut propunerea lui Traian Ungureanu, eurodeputaţii socialişti din PSD au votat împotrivă, formulând însă un amendament oral care a fost respins.