Consultări pentru numirea unui prim-ministru şi la Chişinău
Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut astăzi consultări cu trei din cele cinci partide parlamentare, în vederea desemnării unui candidat la funcţia de premier.
Articol de Ala Boţan, Radio Chişinău, 09 Noiembrie 2015, 19:59
Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut astăzi consultări cu trei din cele cinci partide parlamentare, în vederea desemnării unui candidat la funcţia de prim-ministru.
Situaţia politică rămâne, însă, incertă, pentru că nu a fost identificată o majoritate legislativă care ar sprijini un nou guvern, iar criza socială şi economică s-a agravat.
Toţi liderii politici susţin că Republica Moldova are nevoie urgentă de guvern, mai ales în actualele condiţii de criză economică şi socială.
Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a chemat PLD al fostului premier Valeriu Streleţ la negocieri şi a menţionat că nu poate fi propusă o candidatură la funcţia de premier până când nu va fi formată o coaliţie de guvernare.
De asemenea, deputaţii comunişti au vorbit despre necesitatea unui guvern şi au sugerat că ar dori să participe la formarea acestuia, dar nu au precizat cu ce formaţiuni politice şi în ce condiţii ar fi gata să negocieze.
Partidul Democrat, care anterior a lansat negocieri, atât cu PL şi Partidul Popular European, de dreapta, cât şi cu stânga comunistă, a anunţat că discuţiile vor continua.
Potrivit liderului formaţiunii, Marian Lupu, până la sfârşitul acestei săptămâni va fi formată o coaliţie cu partidele de dreapta, la care ar putea să se alăture şi alte grupuri politice şi deputaţi care împărtăşesc ideea integrării europene a Republicii Moldova, iar săptămâna viitoare ar urma să fie anunţat şi noul guvern.
Pe de altă parte, liberal-democraţii au învinuit astăzi din nou PD pentru criza politică din ţară şi au amintit că aceştia au votat alături de comunişti şi socialişti demisia guvernului.
Anterior, PLDM a afirmat că nu va negocia alături de PD crearea unei noi alianţe majoritare.
Pe fondul incertitudinilor politice din Republica Moldova, preşedintele Klaus Iohannis a cerut astăzi Parlamentului României reexaminarea Legii privind ratificarea Acordului de asistenţă financiară rambursabilă între România şi statul vecin, considerând inoportună promulgarea actului normativ.
Acordul vizează o asistenţă financiară rambursabilă de până la 150 de milioane de euro, însă, în acest moment, nu există certitudinea că Republica Moldova va continua eforturile de integrare europeană şi reformele aferente, a explicat şeful statului.