Consiliul European, "un summit al rezultatelor"
Cea mai importantă decizie adoptată la summitul european de la Bruxelles presupune acordarea de împrumuturi din fondul de ajutorare direct băncilor cu probleme din ţările membre.
29 Iunie 2012, 18:51
După ore lungi de discuţii şi negocieri dure, liderii europeni care au avut la Bruxelles o agendă extrem de încărcată au reuşit să se pună de acord în privinţa unor măsuri pentru redresarea economică, în care prioritare sunt ţările cu numeroase greutăţi, cum ar fi Spania şi Italia, şi au găsit un set de soluţii pentru stabilizarea zonei euro.
După anunţarea măsurilor luate la Consiliul European, bursele europene au înregistrat vineri creşteri semnificative.
"Un summit al rezultatelor", aşa a caracterizat preşedintele Consiliului European reuniunea de la Bruxelles.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a insistat că este vorba despre decizii funadamentale pentru zona euro, dar şi pentru restul Uniunii, salutate de altfel, în concluziile reuniunii, şi de liderii statelor care nu fac parte din zona euro.
În primul rând, a fost adoptat un pachet de măsuri în valoare de 120 de miliarde de euro, pentru stimularea creşterii economice şi crearea de locuri de muncă în întreaga Uniune.
Apoi a fost stabilită o viziune de viitor pentru îmbunătăţirea uniunii economice şi monetare şi pentru o mai mare coordonare a politicilor ţărilor zonei euro.
Cea mai importantă decizie este una pe termen scurt, este vorba despre acordarea de împrumuturi din fondul de ajutorare al zonei euro, direct băncilor cu probleme din ţările membre.
"Este o decizie complexă şi o realizare de excepţie", consideră preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy.
"Noaptea trecută am căzut de acord că în situaţii speciale şi în anumite condiţii, fondul permanent de ajutorare a ţărilor din zona euro va putea să recapitalizeze direct băncile. Cea mai importantă condiţie este să punem la punct un singur mecanism de supraveghere pentru bănci şi liderii europeni au cerut Consiliului să lucreze foarte repede pentru a avea rezultate până la sfârşitul anului.
Este o realizare majoră, este primul pas ce ne va ajuta să rupem cercul vicios creat între bănci şi datoriile publice ale statelor", a apreciat preşedintele Consiliului European.
Măsura este menită să stabilizeze pieţele financiare, tot mai îngrijorate de capacitatea zonei euro de a ieşi din criză.
În acelaşi timp, decizia este un sprijin direct pentru Spania şi Italia, care au ajuns să se finanţeze la dobânzi foarte mari din cauza presiunii crescânde a pieţelor financiare.
Acordul a fost posibil şi pentru că Germania a făcut concesii nesperate înainte de reuniune.
Întrebat dacă Germania a pierdut în această negociere, preşedintele Herman van Rompuy a spus că nu este vorba despre învingători şi învinşi, ci despre asumarea unei sarcini comune, aceea de a stabilia zona euro.
Alte decizii majore ale liderilor europeni sunt stabilirea sediului central pentru brevetul european la Paris şi lansarea negocierilor de aderare cu Muntenegru.