Consiliul de Securitate ONU dezbate interveţia militară turcă în Siria
Franţa a solicitat întrunirea de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU pentru a analiza ofensiva militară desfăşurată de Turcia în regiunea siriană Afrin.
22 Ianuarie 2018, 17:59
Consiliul de Securitate ONU a fost convocat pentru a discuta despre situaţia umanitară din regiunea siriană Afrin după ce trupele şi forţele aeriene ale Turciei au lansat o operaţiune militară în enclava controlată de miliţiile kurde. Reprezentanţii ONU vor analiza şi campania militară condusă de Guvernul de la Damasc în provincia Ildib şi în Ghouta de Est.
Turcia a lansat o operațiune militară în urmă cu două zile pentru a anihila miliţiile YPG (aşa numitele Unităţi kurde de Apărare a Poporului) în ciuda semnalelor transmise de Statele Unite care susţin că acţiunea va destabiliza regiunea.
Ankara acuză YPG că este sunt coordonate de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), partid considerat vinovat pentru insurgenţa din sudul Turciei de peste 30 de ani. PKK este considerat grup terorist de Turcia, Statele Unite şi Uniunea Europeană.
Turcia susţine că miliţiile YPG au lansat 11 rachete asupra oraşelor turcești ucigând cel puţin un refugiat sirian dintr-un sat de graniţă, rănind alte 47 persoane.
Surse oficiale, citate de Radio Europa Liberă, susţin că Turcia avansează împreună cu Armata de Eliberare Siriană (FSA), forţă ce doreşte înlăturarea regimului condus de Bashar al-Assad şi este susţinută de Ankara. Cifra efectivelor militare implicate în operaţiune nu a fost precizată. Oficialii turci au confirmat că au provocat victime dar susţin că este vorba doar de luptători din miliţiile kurde.
Guvernul de la Damasc a condamnat ceea ce a denumit „Agresiunea Turciei în Afrin”. Iranul şi Egiptul au condamnat la rândul lor operaţiunea militară a Turciei.
Rusia a anunţat că îşi retrage trupele din regiunea Afrin pentru a preveni eventual incidente şi a nu pune în pericol viaţa militarilor ruşi.