Consiliul de Securitate al ONU a amânat o decizie privind Siria
Mai mulţi analişti, dar şi surse guvernamentale citate de presa din SUA, vorbesc despre o campanie de scurtă durată, constând în bombardarea unor obiective militare.
Articol de Cătălin Gomboş, 29 August 2013, 10:26
Consiliul de Securitate al ONU a amânat o decizie în privinţa Siriei, în ciuda pledoariilor britanice pentru aprobarea unei intervenţii.
Diplomaţi occidentali se aşteaptă, însă, ca Federaţia Rusă şi China să blocheze prin veto o rezoluţie cu privire la Siria.
Ministrul britanic de Externe, William Hague, a lăsat de înţeles că se poate acţiona chiar şi în lipsa unei rezoluţii a Consiliului de Securitate, însă nu este foarte clar cât de iminent este un atac, în condiţiile în care atât la Washington cât şi la Londra unele voci cer moderaţie şi o consultare a legislativelor înainte ca o decizie să fie luată.
Statele Unite par decise să acţioneze în Siria, după ce preşedintele Barrack Obama a declarat că Washingtonul este sigur că guvernul de la Damasc a folosit arme chimice şi că acestuia trebuie să i se dea un mesaj clar să nu o facă din nou.
Intervenţia americană, care pare să se prefigureze în Siria, va fi una limitată.
Mai mulţi analişti, dar şi surse guvernamentale citate de presa de peste Ocean, au vorbit, în ultimele zile, despre o campanie de scurtă durată, constând, în principal, din bombardarea unor obiective militare siriene cu rachete de croazieră.
Barrack Obama a părut să confirme, ieri, această variantă, afirmând că nu îşi doreşte un conflict de durată, similar cu cel care a avut loc în Irak.
Războiul din Irak şi modul în care s-a decis declanşarea acestuia, în ciuda opoziţiei interne şi internaţionale, a fost evocat şi în Marea Britanie, unde premierul David Cameron a fost forţat de opoziţia laburistă, dar şi de unii dintre proprii săi parlamentari, să amâne o decizie cu privire la Siria până când se va afla rezultatul investigaţiei ONU.
Şi în Statele Unite, aproape un sfert dintre congressmeni au cerut, într-o scrisoare trimisă preşedintelui Obama, să fie consultaţi înainte ca acesta să ordone o intervenţie în Siria.
Între timp, continuă pregătirile de război.
După ce Statele Unite şi-au repoziţionat nave de război în Marea Mediterană, armata siriană a început să îşi deplaseze unele unităţi şi să evacueze unele locaţii pentru a minimaliza pierderile provocate de un atac.