Consiliu local din Italia, dizolvat pentru legături cu mafia
Consiliul comunal din Reggio Calabria, regiunea Calabria din sudul Italiei, a fost dizolvat pentru colaborare cu mafia siciliană.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 10 Octombrie 2012, 11:25
Este pentru prima dată când în Italia se anunţă oficial că există infiltrări ale organizaţiilor criminale în administraţia locală şi când se ia o decizie atât de drastică.
Decizia dizolvării consiliului comunal a Reggio Calabria a fost luată de guvernul de la Roma, la propunerea ministrului de interne, Anna Maria Cancellieri, şi s-a aprobat în această noapte, odată cu legea de stabilitate.
Anunţul s-a făcut prin intermediul unui comunicat de presă comunicat chiar în această noapte.
”Consiliul de miniştri a decis dizolvarea consiliului comunal de la Reggio Calabria, pe baza normelor anti-mafia, şi a dispus numirea unui comisar extraordinar, pe o perioadã de 18 luni, în vederea administrãrii consiliului comunal de la Reggio Calabria”, se subliniază în nota difuzatã de Executivul de la Roma.
Comisar special pentru administrare locală
Locul de comisarul special pentru administrarea consiliului comunal de la Reggio Calabria i-a revenit lui Vincenzo Perico, actualul Prefect al localităţii Crotone tot din regiunea Calabria.
Ministrul Anna Maria Cancellieri a comentat doar că ”a fost o decizie dificilã, care însă a fost luatã în favoarea oraşului şi a cetãţenilor”.
Primarul Demetrio Arena şi alţi 30 de consilieri locali au fost concediaţi, pentru a evita "contagiunea mafiei" în guvernul local, a declarat ministrul de interne Annamaria Cancellieri.
Îngrijiorarea privind influenţa 'Ndrangheta asupra Consiliului Local planează de multe luni. Anul trecut s-a derulat o anchetă înn acelaşi consiliu local după ce un consilier a fost arestat pentru asociere cu mafia.
'Ndrangheta a depăşit Cosa Nostra, mafia siciliană, potrivit experţilor, şi a devenit una dintre cele mai mari organizaţii criminale din lume.
Principala sa sursă de venit ar fi cocaina, urmată de şantaj şi spălare de bani.
Aceasta este prima decizie de acest gen luatã de Ministerul de Interne de la Roma şi aprobatã imediat de Consiliul de miniştri din 1991, când a intrat în vigoare legea anti-mafia.
Decizia luată de guvernul de la Roma ”este o mãsurã drasticã, care demonstreazã gravitatea situaţiei din Italia, unde o mare parte a teritoriului naţional se confruntã cu infiltrãri ale organizaţiilor criminale” a comentat liderul Partidului Democrat (de centru-stânga), Pierluigi Bersani.