Congresul SUA vrea limitarea accesului în ţară a refugiaţilor sirieni
În SUA, Congresul a aprobat o lege care limitează intrarea refugiaţilor sirieni în ţară, în urma atentatelor de la Paris. Preşedintele Barack Obama va face însă uz de veto.
20 Noiembrie 2015, 05:39
În SUA, Congresul a aprobat o lege care limitează intrarea refugiaţilor sirieni în ţară, în urma atentatelor de la Paris.
Deşi este dominat de republicani, actul normativ a primit şi voturile democraţilor.
Cum rezultatul era de aşteptat, Casa Albă a anunţat că preşedintele Barack Obama va opune veto acestei legi.
Într-o întâlnire cu uşile închise cu secretarul Departamentului Securităţii Naţionale, Jehf Johnson, şi cu şeful de personal al Casei Albe, Dennis MacDonald, democraţii de la Capitoliu s-au opus cu vigoare programului pentru refugiaţii sirieni ai Administraţiei.
Cei doi oficiali ai Administraţiei le-au cerut congresmenilor democraţi să respingă un proiect de lege al republicanilor din Camera Reprezentanţilor care cere suspendarea programului dedicat refugiaţilor sirieni până când agenţiile pentru securitate naţională ale SUA vor putea garanta că el nu ridică spectrul terorismului.
Întâlnirea nu a mers prea bine, drept care democraţii s-au alăturat republicanilor şi au aprobat noua lege.
Tema este toxică, iar argumentele Administraţiei sunt insuficiente - a spus noul congresmen democrat de New York, Patrick Maloney.
Într-o audiere în comitetul judiciar al Camerei Reprezentanţilor asupra securităţii naţionale şi crizei refugiaţilor sirieni, asistenta secretarului de stat pentru refugiaţi şi migraţie, Ann Richardson, a încercat să dea asigurări.
"Ştiu că atacurile criminale de vineri seară de la Paris au ridicat o mulţime de întrebări nu numai despre revărsarea de migranţi în Europa, ci şi despre răspândirea violenţei din zona de război din Orientul Mijlociu pe străzile unei capitale europene majore. Vreau să vă asigur că întreaga ramură executivă, departamentul de Stat, pe care îl reprezint aici, au ca cea mai înaltă prioritate siguranţa şi securitatea americanilor. Examinăm cu rigoare şi atenţie aplicanţii pentru a ne asigura că nimeni, care poate reprezenta o ameninţare la adresa siguranţei şi securităţii americanilor nu poate intra în ţara noastră", a spus Ann Richardson.
Agenţiile federale de securitate Intelligence, Centrul Naţional Antiterorist, Departamentele de Stat al Securităţii Naţionale şi Apărării participă la verificarea aplicanţilor, proces care poate dura între 18 şi 24 de luni.
Asigurările doamnei Richardson nu i-au liniştit însă pe congresmeni.
Preşedintele Comitetului judiciar al Camerei Reprezentanţilor, congresmenul republican de Carolina de Sud, Trey Gowdy, a ridicat o serie de întrebări în numele celor care l-au ales.
"Oamenii pe care îi reprezint sunt cumsecade şi generoşi şi pun acestei administraţii şi acestui preşedinte o întrebare simplă: ce asigurări ne puteţi da privind siguranţa noastră publică şi securitatea noastră naţională? Iar până acum nimeni nu a putut da vreo asigurare. Şeful FBI a spus că în absenţa prezenţei noastre pe teren, în Siria, bazele de date nu conţin informaţiile de care avem nevoie, deci nu numai că nu este vorba despre faptul că am avea un proces de verificare, ci despre faptul că pur şi simplu nu avem informaţii. Siria nu este numai un stat eşuat. Poliţia, serviciile de intelligence de la care în mod normal am aştepta asemenea informaţii nu există. Şi nu o spune un candidat rezidenţial republican, o spune chiar şeful FBI", a afirmat Trey Gowdy.