Condamnări în procesul implanturilor mamare toxice
Potrivit magistraţilor francezi, compania germană TUV, lider mondial de verificare a calităţii, nu şi-a îndeplinit obligaţiile de supraveghere şi este obligată la plata de daune.
14 Noiembrie 2013, 19:05
Un tribunal din oraşul francez Toulon a condamnat astăzi compania germană TUV la plata unor daune totale consistente în procesul provocat de traficul unor implanturi mamare din silicon toxice de către o firmă franceză care nu fusese verificată.
Magistraţii consideră astfel că TUV, lider mondial de verificare a calităţii, nu şi-a îndeplinit obligaţiile de control şi supraveghere.
Justiţia franceză a condamnat societatea germană TUV să plătească câte 3.000 de euro fiecăreia dintre cele peste 1.500 de femei purtătoare de proteze mamare de la firma PIP.
Prejudiciul firmei germane ar putea fi şi mai mare după expertizele individuale ale femeilor care au depus plângere.
Fiecare dintre ele cere câte 16.000 de euro despăgubiri de la TUV.
Tribunalul din oraşul Toulon a considerat că liderul mondial în domeniul controlului de calitate s-a mulţumit să controleze actele prezentate de fabricantul francez de proteze PIP, fără a controla efectiv calitatea produselor.
Despăgubiri de 28 de milioane de euro
Circa 300.000 de femei din întreaga lume, mai ales din Europa de Est şi din America de Sud, ar fi purtătoare de proteze PIP.
Distribuitorii de proteze mamare din şase ţări, inclusiv din România, cer societăţii TUV 28 de milioane de euro despăgubiri.
Avocaţii firmei germane au declarat că sunt şocaţi, că nu se aşteptau la un astfel de verdict.
Ei susţin că TUV a fost victima societăţii franceze PIP.
Un alt proces a avut loc în primăvară în acelaşi scandal, un proces pentru înşelăciune gravă, în care societatea TUV nu a fost însă implicată.
Verdictul este aşteptat pentru luna decembrie.