Comunitatea Democraţiilor sprijină Ucraina
După ce a trimis două misiuni de evaluare în Ucraina, Comunitatea Democraţiilor pregăteşte programe de sprijinire a dezvoltării instituţiilor democratice în Ucraina.
23 Mai 2014, 21:06
Modul în care Ucraina poate fi sprijinită pentru a-şi întări instituţiile democratice şi societatea civilă va fi dezbătut luna viitoare în Varşovia şi de conducerea Comunităţii Democraţiilor, din care face parte şi România.
E vorba de un organism înfiinţat în 2000, la iniţiativa Statelor Unite şi a Poloniei, pentru a ajuta ţările cu o democraţie în tranziţie. Oficialităţi americane spun că România a jucat un rol important în cadrul platformei.
După ce a trimis două misiuni de evaluare în Ucraina, Comunitatea Democraţiilor pregăteşte programe de sprijinire a dezvoltării instituţiilor democratice şi a statului de drept în această ţară.
Organismul nu este implicat în monitorizarea alegerilor prezidenţiale de duminică, ci în ceea ce se va întâmpla după acest moment-cheie, spune Tomicah Tillemann, consilierul al secretarului american pentru societate civilă şi democraţii emergente.
“Comunitatea are un rol important în ceea ce urmează după alegeri, mai precis când există recomandări din partea observatorilor internaţionali în legătură cu modul în care ţările şi guvernele pot să-şi îmbunătăţească procesele electorale”, a declarat Tomicah Tillemann.
El spune că printre domeniile în care Comunitatea Democraţiilor poate ajuta autorităţile de la Kiev sunt libera exprimare şi alegerile, dar şi printr-o reţea de lideri din democraţiile tinere, cu expertiză în diverse domenii, care pot împărtăşi din experienţa lor.
Tomicah Tillemann mai spune că una dintre lecţiile tranziţiei politice din România este că niciun partid politic, nicio instituţie nu vor putea rezova toate problemele societăţii şi că pentru a găsi soluţii şi pentru a exista inovaţie e nevoie de o societate civilă puternică, în care cetăţenii să se unească şi să acţioneze împreună pentru binele comun.
“Am văzut câteva organizaţii foarte bune în societatea civilă din România care sunt un exemplu pentru acest fenomen. Aştept cu nerăbdare să colaborăm şi mai îndeaproape cu România în anii ce vin pentru a vedea cum putem lua lecţiile tranziţiei din România şi a societăţii civile din România şi să aplicăm ce-am învăţat în regiuni din toată lumea”, a mai spus Tomicah Tillemann.