A început campania electorală pentru alegerile prezidenţiale
Autoritățile au impus reguli mai stricte pentru campania electorală, mai ales în mediul online.

Articol de Cătălin Purcaru, 05 Aprilie 2025, 09:03
La aproape șase luni distanță de la un scrutin prezidențial viciat și ulterior anulat de Curtea Constituțională, am intrat din nou, de vineri, în atmosfera de campanie electorală.
11 candidați, din care șase figuri noi față de alegerile de anul trecut, ne cer voturile, iar autoritățile promit să fi luat destule măsuri pentru ca alegerea pe care o facem să nu mai fie perturbată.
Două par să fie direcțiile în care se îndreaptă atenția instituțiilor care organizează scrutinul: monitorizarea cheltuielilor candidaților, iar aici Autoritatea Electorală promite câte un raport săptămânal pe timpul campaniei; a doua direcție este campania în online, monitorizată pentru orice derapaje de Biroul Electoral Central.
Monitorizarea cheltuielilor candidaților și a campaniei în online
Candidații pot folosi materiale de propagandă electorală amplasate doar în locurile speciale pentru afișaj stabilite de primării, materiale electorale audio sau video difuzate de mass-media audio-vizuală, publicitate în presa scrisă, materiale de propagandă electorală online, precum și broșuri, pliante și alte materiale tipărite care pot fi distribuite direct alegătorilor.
Toate materialele, indiferent de modul de distribuire, trebuie să respecte legislația privind marcarea și etichetarea acestora.
Orice cheltuială suportată de către alte persoane în numele sau pentru promovarea unui competitor este interzisă și se sancționează cu amendă de la 10.000 la 20.000 de lei, avertizează Autoritatea Electorală Permanentă.
În vederea transparentizării veniturilor și cheltuielilor, AEP va publica în fiecare vineri, pe site-ul finanțare-partide.ro, contribuțiile și cheltuielile declarate de către mandatarii financiari ai candidaților.
Ghid pentru alegători în scopul identificării știrilor false
Pe site-ul instituției roaep.ro se află inclusiv un ghid pentru alegători în scopul identificării știrilor false.
În timpul campaniei electorale, competitorii nu pot utiliza afișe publicitare de dimensiuni mari, bannere, corturi publicitare, panouri mobile, steaguri, ecrane publicitare, indicatoare direcționale, structuri autoportante de publicitate sau orice formă de publicitate luminoasă cu sloganuri sau imagini.
Totodată, este interzisă organizarea în scop electoral de spectacole, serbări, focuri de artificii și nu este permisă utilizarea vehiculelor inscripționate sau colantate cu sloganuri de campanie sau cu imagini ale candidaților, precum și cu referiri la competitori sau a vehiculelor care difuzează materiale audio în mers sau staționar.
Sunt interzise materialele de propagandă electorală care imită culorile drapelului României sau a altor state, cu excepția situației în care respectiva succesiune de culori este reprodusă de semnul electoral al competitorului.
Autoritățile au impus reguli mai stricte pentru campania electorală, mai ales în mediul online, iar nerespectarea acestora poate fi sancționată cu amendă până la 50.000 de lei, iar în cazul marilor platforme online, cu până la 5% din cifra de afaceri.
Plângerile privind campania electorală prin intermediul platformelor online foarte mari se soluționează exclusiv de Biroul Electoral Central.
Potrivit unei decizii a instituției, în cadrul personalului tehnic auxiliar BEC este organizată echipa lucrări campanie online, alcătuită din reprezentanți ai Autorității Electorale Permanente, Consiliului Național al Audiovizualului, Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, Directoratului Național de Securitate Cibernetică, Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Afacerilor Interne.