Companii importante au decis să plece din Catalonia
Peste 500 de firme au părăsit Catalonia de la referendum încoace, cele mai multe între 9 şi 11 octombrie, preferând să îşi transfere sediul social în alte regiuni ale Spaniei
14 Octombrie 2017, 01:54
În Spania, din cauza instabilităţii generate de proclamarea independenţei şi ulterior de suspendarea ei, dar şi după decizia mai multor companii importante de a părăsi regiunea, Guvernul de la Madrid crede că e nevoie de prudenţă în elaborarea bugetului pentru anul viitor. Analiştii vorbesc tot mai mult despre alegeri regionale anticipate, ca unică soluţie pentru rezolvarea conflictului catalan.
Peste 500 de firme au părăsit Catalonia de la referendum încoace, cele mai multe între 9 şi 11 octombrie, preferând să îşi transfere sediul social în alte regiuni ale Spaniei. Majoritatea companiilor care au abandonat regiunea aveau sediul la Barcelona.
Catalonia este în criză şi poate să ajungă în recesiune, spun experţii, iar una din alarme s-a declanşat în turism. Datele arată că gradul de ocupare hotelieră în Barcelona a scăzut cu aproape 30% în ultimele două săptămâni.
Vicepremierul Soraya Saenz de Santamaria spune că pentru a opri dezastrul şi a evita aplicarea suspendării autonomiei catalane, liderul guvernului regional, Carles Puigdemont, trebuie să răspundă la somaţia guvernului central, dacă a declarat independenţa regiunii sau nu. Această somaţie este pasul anterior declanşarii unor măsuri, pe care deocamdată guvernul nu doreşte să le precizeze.
Soraya Saenz de Santamaria: "Nu anticipez măsuri care nu ar trebui luate, dacă domnul Puigdemont acceptă să revină la Constituţie, la respectarea statutului comunităţii autonome şi dacă doreşte dialog în cadrul legii, în Congresul Deputaţilor".
Primul termen dat guvernului catalan expiră luni, 16 octombrie, iar după această dată Carles Puigdemont mai are o şansă, spune executivul spaniol, să rectifice situaţia până joia viitoare.
Între timp, formaţiunea secesionistă Candidatura Unităţii Populare - CUP i-a cerut deja lui Puigdemont să răspundă că independenţa fost declarată şi republica proclamată. Reprezentanţii acestei formaţiuni consideră că independenţa este mandatul celor peste două milioane de oameni care au spus "da" la referendumul din 1 octombrie. Într-o scrisoare, CUP afirmă că dacă statul spaniol doreşte să ameninţe în continuare Catalonia, să o facă, dar cu republica deja proclamată.
Şi asociaţia Assemblea Nacional Catalana cere Parlamentului de la Barcelona să anuleze suspendarea declaraţiei de independenţă, pentru a putea poziţiona Catalonia în atenţia comunităţii internaţionale, având astfel şansa să fie recunoscută ca stat. La rândul său, partidul Stânga Republicană consideră că independenţa este declarată şi că ar fi bine ca premierul Mariano Rajoy să accepte să stea la masa dialogului.