Compania Gabriel Resources "ar putea cere despăgubiri"
UPDATE: Declaraţiile mele au fost citate greşit şi corectate de The Globe and Mail, a spus directorul general de la Gabriel Resources, Jonathan Henry, potrivit Agerpres.
Articol de Radiojurnal, 11 Septembrie 2013, 17:38
Directorul general de la Gabriel Resources, Jonathan Henry, arată într-o precizare transmisă miercuri seară Agerpres că declaraţiile sale apărute în cursul acestei zile în publicaţia The Globe and Mail au fost citate greşit şi corectate de publicaţia menţionată.
"Ca o clarificare a declaraţiilor publicate în numele meu în presa internaţională, doresc să subliniez că nu am declarat niciodată cele citate în forma respectivă şi că declaraţiile mele au fost citate greşit. Între timp, declaraţiile au fost corectate de către publicaţia The Globe and Mail. Am cel mai profund respect pentru România, pentru cetăţenii săi, pentru Guvernul României şi pentru Parlament. Doar românii şi România vor decide ce este în interesul ţării.
"Deşi este firesc pentru orice companie să facă ceea ce este necesar pentru a-şi proteja interesele - şi nici Gabriel Resources nu face excepţie - vom lua act de orice decizie luată de Guvern sau de Parlamentul României. Compania va furniza toate informaţiile necesare astfel încât oamenii să poată lua o decizie în deplină cunoştinţă de cauză. Decizia finală va aparţine, fără discuţie, Guvernului şi Parlamentului României şi, în ultima instanţă, cetăţenilor României", precizează Jonathan Henry.
Posibile despăgubiri solicitate de Compania Gabriel Resources
Compania Gabriel Resources avertizează că va cere despăgubiri de până la 4 miliarde de dolari, dacă Parlamentul va respinge proiectul minier de la Roşia Montană - a declarat miercuri directorul general al companiei, într-un interviu pentru The Globe and Mail.
Proiectul de lege, aprobat de guvern, este acum la Senat - prima cameră sesizată - unde este pe cale să fie respins.
Liderii politici, inclusiv premierul Victor Ponta, s-au pronunţat deja împotriva exdploatării sau a proiectului în forma sa actuală.
Între timp, miercuri la Roşia Montană 22 de mineri s-au blocat în subteran şi câteva sute de persoane protestează la suprafaţă.
Ei cer ca exploatarea auriferă să fie aprobată, pentru că este singura lor şansă în momentul de faţă de a avea un loc de muncă.
Oamenii cer preşedintelui Senatului Crin Antonescu şi liderilor grupurilor parlamentare să meargă să vorbească cu ei.
Minerii spun că vor intra în greva foamei dacă până sâmbătă nu va merge nimeni acolo.