Comisia Europeană, un mediator între Ucraina şi Rusia
Comisarul pentru energie, Günther Oettinger, se declară încrezător că negocierile cu Rusia pe tema livrării de gaze pentru Ucraina vor continua.
17 Iunie 2014, 00:14
Comisia Europeană acţionează ca un mediator între Ucraina şi Rusia pe tema livrărilor de gaz.
Comisarul pentru energie, Günther Oettinger, se declară încrezător că negocierile cu Rusia pe tema livrării de gaze pentru Ucraina vor continua.
El a făcut această declaraţie la Viena, unde Rusia a refuzat propunerea de compromis a Comisiei Europene pe tema unei eşalonări a plăţilor Kievului.
Comisarul Oettinger a mai spus că este nevoie ca Europa şi Ucraina să-şi stabilizeze resursele de gaz.
Semnalele liniştitoare date de către comisarul european Günther Oettinger privind asigurarea aprovizionărilor de gaz rusesc către Uniunea Europeană au fost însoţite de sugestii lansate Guvernului de la Kiev.
Potrivit informaţiilor oferite de către Comisia Europeană pe baza investigaţiilor făcute, pentru a asigura securitatea furnizării de gaze ruseşti, achiziţionată de către Uniunea Europeană, rezervele din Ucraina ar trebui să conţină între 18 şi 20 de miliarde de metri cubi.
Conform experţilor Comisiei, nivelul lor este acum de 13,5 miliarde de metri cubi.
Ucraina trebuie să-şi completeze rezervele de gaz
Comisarul european a sugerat autorităţilor de la Kiev să-şi completeze rezervele de gaz înainte de sfârşitul verii pentru a atinge cota de 20 de miliarde de metri cubi.
Grupul rus Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze al Europei şi jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.
Anul trecut, grupul rus a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi via Ucraina, Belarus şi Turcia. Comisarul Oettinger a spus că aceste obiective vor fi abordate în timpul următoarelor negocieri dintre Rusia şi Ucraina.
"Nu există motive să ne temem în săptămânile ce urmează. Avem suficient gaz în Europa. În următoarele zile va trebui să începem să umplem rezervoarele, deoarece în timpul iernii nu este suficientă producţia de gaz. Avem nevoie de aceste rezerve pentru Europa şi pentru Ucraina", spune Günther Oettinger
"Ajungerea la un rezultat în această privinţă va reprezenta subiectul următoarelor negocieri dintre Ucraina şi Rusia. Cred că am dezvoltat un pachet de măsuri prin care să aprovizionăm în mod adecvat cetăţenii Uniunii Europene pentru iarna care vine.
"Economisirea energiei este o altă măsură corectă, pentru că atrage după sine şi economii băneşti. În acest moment, nu există niciun motiv să renunţăm la cantităţile necesare de energie pentru industrie, infrastructură, încălzire menajeră sau reţele de electricitate", a mai adăugat Günther Oettinger.
Ucraina are datorii la Rusia
Funcţia de mediator a Comisiei Europene în disputa dintre interesele energetice ale Ucrainei şi ale Rusiei este una cât se poate de dificilă.
Gazprom a anunţat că dă în judecată Ucraina la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Stockholm pentru a recupera datoria de 4,5 miliarde de dolari pentru gazele naturale livrate Kievului.
De asemenea, Gazprom a introdus începând de luni regimul de plăţi în avans pentru livrările de gaz în Ucraina.