Comisia Europeană este preocupată de confortul găinilor
CE va informa oficial 13 state europene, printre care şi România, că riscă sancţiuni în cazul în care nu este respectată interdicţia de a vinde către consumatori ouă de la găini crescute în cuşti nemodernizate.
Articol de Sergiu Şteţ, 26 Ianuarie 2012, 15:32
Comisia Europeană va informa oficial 13 state europene, printre care şi România, că riscă sancţiuni în cazul în care nu este respectată interdicţia de a vinde către consumatori ouă provenind de la găini crescute în cuşti nemodernizate, conform unei directive intrate în vigoare la începutul acestui an.
Conform deciziei Comisiei Europene, ouăle găinilor crescute în cuşti nemodificate nu mai pot fi vândute către populaţie de la începutul acestui an.
Producţia acestor ouă nu este interzisă, însă acestea pot fi vândute doar către procesatorii care le folosesc în scopuri industriale, precum producţia altor alimente sau cosmetice.
Decizia Comisiei Europene nu are nicio legătură cu calitatea ouălor, cuştile modernizate vizând doar confortul găinilor, spune preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, Ilie Van.
"Nu există nicio diferenţă de calitate. De altfel, atunci când această legislaţie a fost impusă la nivelul Comisiei Europene, s-a pornit de la ideea că ecologiştii, protecţioniştii animalelor, au dorit un confort mai mare pentru aceste păsări.
"Nu are nicio legătură cu calitatea oului respectiv, pentru că toate găinile care sunt crescute la sol, libere în hale sau în cuşcă, primesc acelaşi tip de furaje. Deci există aceeaşi furajare, tehnologia este asemănătoare, doar că, mă rog, spaţiul de creştere este mai mic în cuşcă.
"În rest, nu are niciun fel de problemă de calitate. Niciodată nu s-a pus la nivelul Comisiei Europene problema calităţii oului", a precizat Ilie Van.
Aproape trei sferturi din totalul ouălor consumate în ţările europene provin de la găini crescute în cuşti.
Singura diferentă faţă de anul trecut este că ouăle vândute către populaţie provin de la păsări crescute în cuşti modernizate.
Conform Uniunii Crescătorilor de Păsări, în România, toate fermele de găini ouătoare respectă obligativitatea creşterii păsărilor în cuşti îmbunătăţite.
Respectarea acestei prevederi este verificată de inspectorii din ţară ai Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi prin controale prin sondaj, realizate periodic la fermele de păsări, de reprezentanţi ai Comisiei Europene.
Conform Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare, de la începutul acestui an, marcarea pe ouă a cifrei 3 la finalul codului obligatoriu este permisă doar la producţia provenită de la găini crescute în cuşti modernizate.