Comisia Europeană "este dispusă" să ajute Grecia
Comisia Europeană s-a angajat să ajute Grecia să cheltuie fondurile structurale puse la dispoziţie, astfel încât măsurile de austeritate să nu accentueze problemele legate de şomaj.
Articol de Sergiu Şteţ, 24 Iunie 2011, 16:15
Grecia va trece printr-un moment hotărâtor în cursul săptămânii viitoare, când parlamentul de la Atena ar trebui să aprobe noile măsuri de securitate propuse de guvern.
Aprobarea acestora este obligatorie pentru ca Grecia să primească următoarea tranşă de 12 miliarde de euro din împrumutul de sprijin de 110 miliarde.
Comisia Europeană s-a angajat să ajute Grecia să cheltuie fondurile structurale puse la dispoziţie, astfel încât măsurile de austeritate să nu accentueze problemele legate de şomaj şi creşterea economică.
Grecia este, practic, obligată să adopte măsurile de austeritate, pentru a obţine tranşa de 12 miliarde de euro din împrumutul de sprijin.
Doar în cursul lunii iulie, statul grec va avea de plătit aproximativ şapte miliarde de euro, pentru a acoperi dobânzi şi împrumuturi scadente.
Bugetul nu poate face faţă la astfel de plăţi, iar dobânzile cerute Greciei, în cazul unor noi împrumuturi, sunt extrem de mari.
Printre măsurile de austeritate care vor fi propuse sunt impozitarea salariului minim pe economie, scutit până acum de impozit.
Măsurile de austeritate vor împiedica, însă, reducerea şomajului şi o reluare cât mai rapidă a creşterii economice.
Grecia "va fi ajutată" să atragă fondurile europene
Pentru a reduce astfel de efecte negative, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a anunţat că Grecia va fi ajutată să atragă fondurile europene pe care le are la dispoziţie.
Din cele 20 de miliarde de euro, alocate pentru perioada 2007-2013, Grecia a reuşit să atragă doar un sfert.
"Suntem gata să acordăm asistenţă autorităţilor de la Atena în orice domeniu, pentru a întări capacitatea administraţiei de a cheltui fondurile pe care le are la dispoziţie", a declarat José Manuel Barroso.
Una dintre măsuri va fi reducerea gradului de cofinanţare a proiectelor, de la 50% până la 15% în anumite domenii. În acest fel, cu bani mai puţini alocaţi cofinanţării, Grecia ar putea să atragă sume mai mari din fondurile europene.
O altă propunere în acest sens a fost făcută recent şi de europarlamentarul german Jorgo Chatzimarkakis.
Conform paginii de Internet euractiv.ro, europarlamentarul german a propus ca Grecia, România şi Bulgaria să permită administrarea fondurilor europene de către experţi străini.
"Comisia Europeană, Banca Europeană de Investiţii sau chiar statele membre ar putea trimite oameni în cele trei ţări, pentru a le ajuta să atragă şi să administreze fonduri europene", a declarat europarlamentarul german, citat de Euractiv.