Comisarul european, Corina Creţu a prezentat raportul privind coeziunea
Al şaptelea raport privind coeziunea, prezentat ieri, la Bruxelles
10 Octombrie 2017, 03:02
Economia Europei se redresează, însă continuă să existe discrepanţe atât între statele membre, cât şi în interiorul acestora - concluzionează al şaptelea raport privind coeziunea, prezentat ieri, la Bruxelles.
Raportul constată că investiţiile publice în UE se află încă la nivelurile anterioare crizei, însă regiunile şi statele membre au nevoie şi de mai mult sprijin pentru a aborda o serie de provocări precum revoluţia digitală, globalizarea, schimbările demografice şi coeziunea socială, convergenţa economică şi schimbările climatice.
Raportul arată clar că uniunea noastră are nevoie de mai multă coeziune. Deşi criza s-a încheiat, ea a lăsat cicatrici în multe regiuni. Acestea vor avea nevoie de politica de coeziune pentru a răspunde provocărilor actuale şi viitoare - a subliniat comisarul pentru politică regională, Corina Creţu.
Corina Creţu: "În primul rând situaţia se îmbunătăţeşte, însă mai sunt multe lucruri de făcut în toate ţările şi regiunile europene. Raportul de coeziune arată că diferenele între regiuni au început să se micşoreze încă din 2015, totuşi sunt multe ţări în regiuni unde PIB-ul este mai scăzut decât înainte de criză.
În general, regiunile mai sărace au ajuns la o convergenţă către o medie europeană, însă mai e mult drum de bătut înainte ca în aceste regiuni să se ofere aceleaşi posibilităţi cetăţenilor europeni. În schimb, alte regiuni au crescut mai rapid, deşi se confruntă cu problemele legate de migraţie, excluziune socială, sărăcie, poluare şi probleme de securitate.
În fine, o constatare îngrijorătoare în raport este că regiunile din mijloc, cele în curs de tranziţie au un PIB pe cap de locuitor a cărui creştere a încetinit, creşterea industrială rămâne mică şi aceste regiuni sunt cele mai vulnerabile la şocurile globalizării şi la problemele aduse de aceasta".
În ultimele două decenii, politica de coeziune a dat rezultate în toate regiunile Uniunii şi a constituit o zonă majoră de investiţii. Ea a creat în mod direct 1,2 milioane de locuri de muncă în ultimii zece ani - se mai arată în raport.
Importanţa politicilor de coeziune a fost subliniată şi de Karl-Heinz Lambertz, preşedintele Comitetului Regiunilor.
Karl-Heinz Lambertz: "Din punctul nostru de vedere, politica de coeziune este un element important al ADN-ului Europei. În viitor, cu siguranţă vor trebui schimbate anumite lucruri, pentru că totul se schimbă şi şi politica de coeziune trebuie să se schimbe şi raportul conţine nişte sugestii, un set unic de reguli, mai multă complementaritate între fonduri şi instrumente financiare, o revizuire a sistemului de alocare a fondurilor pe baza unor indicatori noi şi în primul rând, simplificare - acestea sunt mesajele relevante pentru viitor şi sper că vom putea coopera strâns pentru a găsi soluţii".