Comerţul cu arme a fost reglementat de ONU
Adunarea Generală a ONU a adoptat primul tratat internaţional care reglementează comerţul armelor cu 154 de voturi "pentru", 3 împotrivă şi 23 de abţineri.
02 Aprilie 2013, 19:35
Adunarea Generală a ONU a adoptat primul tratat internaţional care reglementează comerţul armelor cu 154 de voturi "pentru", 3 împotrivă şi 23 de abţineri.
Ţările care au votat împotrivă sunt Iranul, Coreea de Nord şi Siria, cele care, de altfel, au blocat săptămâna trecută adoptarea documentului propus prin consens.
Ţările semnatare vor trebui să stabilească reguli la nivel naţional, care să controleze transferul armelor.
Este interzis transferul de arme dacă acesta promovează genocidul sau crime împotriva umanităţii.
Exportul armelor convenţionale va fi interzis şi dacă acestea ar putea fi folosite în atacuri împotriva civililor sau asupra şcolilor şi a spitalelor
Săptămâna trecută, Iranul, Coreea de Nord şi Siria au blocat adoptarea prin consens a documentului.
Tratatul privind comerţul armelor este important pentru că, pentru prima oară, prevede reguli care trebuie respectate la nivel internaţional.
După două săptămâni de negocieri, proiectul final a fost prezentat săptămâna trecută.
Între prevederi e că ţările semnatare vor trebui să stabilească reguli la nivel naţional care să controleze transferul armelor.
Va fi interzis transferul de arme, dacă acesta promovează genocidul sau crime împotriva umanităţii.
Exportul armelor convenţionale va fi interzis şi dacă acesta ar putea fi folosite în atacuri împotriva civililor sau asupra şcolilor şi a spitalelor.
Iranul a obiectat că ar exista multe ambiguităţi legislative în text, că ar putea duce la discriminare.
Siria s-a arătat nemulţumită că documentul nu include şi un embargo în privinţa dotării cu arme a unor grupuri teroriste sau actori nestatali, iar Coreea de Nord s-a opus pentru că importatorii care ar avea dreptul la propria apărare ar putea avea accesul restricţionat la arme.
Astfel, dacă iniţial SUA cereau ca tratatul să fie adoptat prin consens, în cele din urmă s-a ajuns la soluţia votării acestuia în plenul Adunării Generale, unde e nevoie de acordul majorităţii membrilor ONU.