Comemorarea a 30 de ani de la războiul Malvinelor
În Marea Britanie şi Argentina au fost ţinute, luni, slujbe de comemorare a victimelor din Războiul pentru Insulele Falkland, la 30 de ani de la izbucnirea conflictului.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 02 Aprilie 2012, 12:25
255 de soldaţi britanici şi 650 de soldaţi argentinieni au murit după ce Marea Britanie a trimis trupe de asalt pe insulă, ca răspuns la invazia argentiniană din 2 aprile 1982.
Premierul britanic, David Cameron, a declarat că ziua de 2 aprilie este una în care trebuie comemoraţi soldaţii din ambele tabere, dar a precizat că va face tot ce îi stă în putinţă pentru a menţine suveranitatea britanică asupra insulelor.
Comemorarea celor 30 de ani vine, însă, pe fondul unor noi tensiuni între cele două state, pe tema apartenenţei arhipelagului.
Marea Britanie controlează Insulele Falkland din 1833, dar Argentina are pretenţii asupra teritoriului - redenumit Insulele Malvine - invocînd drepturile moştenite de la Spania.
Veteranii de război britanici şi rudele celor care au murit au adus un omagiu celor căzuţi pe frontul din Atlanticul de Sud, la Memorialul Naţional din Staffordshire.
Cu această ocazie a fost aprinsă o singură lumânare, care va rămâne aprinsă timp de 74 de zile - atât cât a durat conflictul.--fb1
În declaraţia sa, premierul David Cameron a spus: "Acum 30 de ani, locuitorii din Insulele Falkland au fost ţinta unui act de agresiune care urmărea să le răpească libertatea şi să le schimbe modul de viaţă.
Astăzi este o zi dedicată comemorării şi reflecţiei: o zi pentru a ne aminti de toţi cei care şi-au pierdut viaţa în conflict, britanici sau argentinieni".
Domnul Cameron a salutat apoi "eroismul" soldaţilor care au luat parte la operaţiunile de eliberare a locuitorilor de sub ocupaţia argentiniană.
"Suntem mândri de rolul pe care l-a avut Marea Britanie în îndreptarea unui lucru profund greşit. Iar locuitorii din Insulele Falkland pot fi, la rândul lor, mândri de viitorul sigur şi prosper pe care şi l-au construit din 1982 încoace.
Marea Britanie va face tot ce îi stă în putinţă pentru a le asigura locuitorilor din Insulele Falkland dreptul de a-şi decide singuri viitorul.
Acesta a fost principiul fundamental acum 30 de ani, şi acesta este principiul pe care îl reafirmăm solemn astăzi".
Comemorarea celor 30 de ani de la începutul războiului vine, însă, pe fondul unor tensiuni din ce în ce mai mari între cele două state pe tema suveranităţii arhipelagului.
Foto: Insulele Falkland. Sursa: CIA.gov |
Argentina a cerut începerea unei serii de negocieri pe această temă, dar guvernul britanic a precizat că nu a va discuta pe această temă decât dacă locuitorii insulelor vor dori acest lucru.
Londra a acuzat Buenos-Aires-ul că încearcă să impună o blocadă economică împotriva locuitorilor de pe insule, după ce a refuzat să le acorde navelor care arborau drapelul Insulelor Falkland permisiunea să acosteze în porturile sale.
În schimb, Argentina s-a plâns de ceea ce a denumit o "militarizare" a Atlanticului de Sud, după ce s-a anunţat că una dintre noile nave de război britanice va fi trimisă în regiune.