Cinci bănci din Spania nu au trecut testul de stres
Criza din Grecia şi întârzierea unei decizii la nivel european fac ca temerile unei posibile contagieri spre Spania şi Italia să fie din ce în ce mai mari, consideră analiştii de la Madrid.
18 Iulie 2011, 19:12
Faptul că cinci dintre cele opt bănci europene care nu au trecut de aşa-numitul test de stres sunt instituţii din Spania stârneşţe reacţii vehemente la Madrid.
Verificarea, efectuată de specialişti din autoritatea bancar-europeană, e menită să calculeze cât de solidă e o bancă sau alta în condiţii de criză şi cât de rezistentă e la şocuri de natură economică.
Pe scurt, testul de stres arată dacă o bancă are suficienţi bani şi dacă nu riscă să falimenteze în condiţii dificile.
Acum, cele cinci bănci spaniole care nu au trecut testul sunt obligate să prezinte planuri de suplimentare a capitalului în termen de cel mult trei luni.
Săptămâna care tocmai a început nu este una aptă pentru cardiaci - spun analiştii de la Madrid, după rezultatele de vineri privind reacţia băncilor la şocuri externe, într-un context de mesaje contradictorii şi marcat de un profund dezacord între marile puteri şi ţări ca Spania sau Italia privind un nou plan de salvare a Greciei.
Momentul este foarte tensionat la nivel european şi credibilitatea în sistemul financiar spaniol suferă - credibilitate care a început să fie pusă la îndoială odată cu prăbuşirea sectorului imobiliar, bazat pe credite care acum trebuie recuperate.
Cea mai mare problemă a băncilor este că blocarea activităţii economice a paralizat şi cererea de credite, iar a statului spaniol este cea a primei de risc.
Luni aceasta a ajuns din nou la 370 de puncte, iar contagierea este un termen din ce în ce mai auzit.
Luis de Gindos, director în cadrul şcolii de afaceri I.E. Bussiness School, fost secretar de stat pentru economie şi fost director al reprezentanţei spaniole al Lehman Brothers, crede că rezultatele testelor de stres sunt mai puţin relevante decât par.
"Cred că rezultatele sunt mai puţin relevante decât par, însă sunt importante pentru momentul în care au fost realizate probele - de incertitudine enormă, cu scăderea economiei la nivel mondial, o percepţie a băncilor europene negativă, o criză a datoriei periferice, care contaminează riscurile bancare. Deci, probele nu sunt relevante în sine, ci contextul este mai important", a declarat Luis de Gindos.
"Totuşi, situaţia sectorului bancar spaniol este una preocupantă", spune acelaşi analist, care recunoaşte că restructurarea, acum în plină desfăşurare, trebuia începută cu ceva vreme în urmă, deoarece momentul actual de criză financiară şi politică este total nepotrivit pentru a ieşi la Bursă, aşa cum se pregătesc unele bănci spaniole, până de curând case de economii. uis de Gindos: În aceste momente, timpul nu mai rezolvă nimic.
Băncile se văd limitate când e vorba să obţină proviziuni şi să genereze resurse.
Criza din Grecia şi întârzierea unei decizii la nivel european fac ca temerile unei posibile contagieri spre Spania şi Italia să fie din ce în ce mai mari, singura soluţie fiind unitatea politică din zona euro.