Chişinău: Tineri moldoveni cer "unirea"
Sute de tineri au participat la mai multe manifestaţii stradale dedicate împlinirii a 92 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.
Articol de Mario Balint, 27 Martie 2010, 18:53
Sute de tineri au participat sâmbătă la mai multe manifestaţii stradale dedicate împlinirii a 92 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.
Printre participanţi s-au aflat şi circa 100 de persoane care au venit din România pentru a marca acest eveniment. Mai multe manifestări, publice şi ştiinţifice, au căutat să marcheze evenimentul, derulat pentru prima dată în ultimii 8 ani fără represiunea forţelor de ordine.
La fel ca anul trecut, în 7 aprilie, tinerii basarabeni s-au aflat în avangarda mişcării pro-româneşti din capitala Moldovei. Un grup de câteva sute tineri au organizat un marş pe bulevardul "Ştefan cel Mare şi Sfânt" din centrul Chişinăului, spre clădirea unde cândva a activat Sfatul Ţării, organul legislativ care a votat unirea.
Ajunşi aici, aceştia au simulat actul unirii. Tinerii aveau drapele tricolore şi placarde cu inscripţia „Basarabia - pământ românesc”, iar cei din faţa coloanei purtau un afiş de câţiva metri pe care era înscris „Unire”.
Participanţii au cântat cântece patriotice şi au scandat în timpul marşului lozinci pro-unioniste, precum „Unire”, „România, nu uita - Basarabia e a ta”, sau „Jos hotarul de la Prut”.
La întâlnire a fost prezent şi preşedintele Moldovei, Mihail Ghimpu. Acesta a vorbit despre ascunderea adevărului, chiar denigrarea evenimentelor de la 27 martie 1918 în perioada sovietică şi de către fostele autorităţi comuniste, care au condus timp de opt ani Republica Moldova.
”Societatea este în aşteptarea unor aprecieri corecte de la comisia privind evaluarea comunismului.
"Readucerea în atenţia publică a evenimentului este o necesitate a cetăţeanului frământat în mare parte de aceleaşi probleme pe care istoria ni le-a pus în faţă - limba, identitatea, cultura” - a afirmat Mihail Ghimpu.
Invitată de onoare la dezbatere a fost preşedinta Camerei Deputaţilor din România, Roberta Anastase.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a apreciat cu acest prilej că România este cel mai bun avocat al Republicii Moldova pe calea integrării europene.
"Într-o uniune în care graniţele nu au nici o relevanţă, România şi Republica Moldova se pot regăsi, onorând astfel memoria înaintaşilor”, a declarat Roberta Anastase.