Chişinău: 76 de ani de la primul val de deportari staliniste din Basarabia
Zeci de mii de persoane percepute ca o ameninţare la adresa regimului sovietic au fost deportate în cele mai îndepărtate regiuni ale fostei URSS.
Articol de Radiojurnal, 13 Iunie 2017, 12:48
La Chişinău au fost marcaţi astăzi 76 de ani de la primul val de deportari staliniste din Basarabia şi din nordul Bucovinei.
Zeci de mii de persoane percepute ca o ameninţare la adresa regimului sovietic au fost deportate în cele mai îndepărtate regiuni ale fostei URSS.
Cu lacrimi în ochi şi amintiri dureroase în suflet, mai multe persoane, victime sau rude ale deportaţilor, au depus flori la Monumentul Deportaţilor, ridicat pe locul unde acum aproape opt decenii au fost urcaţi în vagoane de vite şi trimişi în ţinuturi îndepărtate zeci de mii de români basarabeni. Mulţi dintre aceştia nu s-au mai întors niciodată.
Cu fiecare an, numărul celor care au supravieţuit primului val de deportări este tot mai mic. Victimele povestesc că au reuşit să se întoarcă din Siberia doar după moartea lui Stalin, însă când au ajuns acasă, nu şi-au mai găsit gospodăriile şi au fost nevoiţi să ia viaţa de la început.
La monumentul din scuarul Gării Feroviare din Chişinău au venit mai mulţi oficiali, care au depus flori şi au păstrat un moment de reculegere. Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a menţionat că deportările au fost o pagină neagră în istorie.
Potrivit istoricilor, în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941 au fost duşi în cele mai îndepărtate regiuni ale fostei URSS oamenii cei mai înstăriţi, precum şi cei care erau percepuţi ca o ameninţare la adresa regimului totalitar sovietic.
Datele oficiale arată că aproximativ 25.000 de persoane au fost deportate în iunie 1941, acesta fiind doar primul val de deportări din perioada sovietică.
Au urmat alte două valuri, în 1949 şi 1951, în urma cărora au avut de suferit alte aproape 40.000 de persoane.