Chinezii rămân fără femei
Multe familii chineze au decis avortarea fetuşilor de sex femeiesc.
Articol de Carmen Gavrilă, 13 Ianuarie 2010, 09:17
Populaţia Chinei este predominant masculină încă din anii ’80, potrivit ziarului China Daily, care citează un studiu realizat de Academia Chineză. Aşa că, peste 10 ani, 24 de milioane de bărbaţi chinezi vor avea mari probleme să îşi găsească neveste.
Cauza este politica Chinei ca familiile să aibă un singur copil, ceea ce a dus la creşterea numărului avorturilor de fetuşi de sex femeiesc, spune presa chineză.
Dezechilibrul sexelor în China poate fi o veste bună pentru o parte dintre femeile chineze pentru că, potrivit studiului, în următorul deceniu multe căsătorii vor fi între generaţii, bărbaţi foarte tineri orientându-se spre soţii mai în vârstă.
Partidul Comunist din China a dat legea copilului unic acum 30 de ani, din cauza temerilor că ţara nu va avea resurse să îşi hrănească populaţia în număr din ce în ce mai mare. Aşa au fost prevenite aproape 400 de milioane de naşteri.
Cuplurile care locuiesc în zonele urbane nu pot avea mai mult de un copil, excepţie fiind părinţii care nu mai au fraţi. În zonele rurale, legea le permite familiilor să aibă un al doilea copil, dar numai în anumite condiţii.
Această lege a dus la stoparea creşterii demografice şi la sterilizări forţate în anumite părţi ale ţării, potrivit Departamentului american de stat.
Din cauza preferinţei tradiţionale pentru moştenitori masculini, multe familiii chineze au decis avortarea fetuşilor de sex femeiesc, potrivit organizaţiilor de protecţie a drepturilor omului.
În ultimii ani, cererile de renunţare la această lege au crescut, dar autorităţile sunt decise să menţină legea în vigoare pentru cel puţin încă 10 ani.
Aproape 200 milioane de tineri chinezi vor ajunge la vârsta căsătoriei peste 10 ani, potrivit unui ministru chinez, care a subliniat că abandonarea politicilor de familie în această perioadă ar cauza „probleme grave şi ar pune presiune pe dezvoltarea economică şi socială.
Populaţia Chinei este de aproape 1,3 miliarde, iar rata anuală de creştere este de 0,6%.