China pregăteşte lansarea unui laborator spaţial
Denumit Tiangong, laboratorul de 8.5 tone va fi folosit pentru testarea andocării în spaţiu şi pentru desfăşurarea unor experimente medicale şi experimente ce implică micro-gravitaţia.
Articol de Bogdan Mihai, 15 August 2011, 11:22
China este pregătită să lanseze pe orbită un laborator spaţial de mici dimensiuni, potrivit USA Today.
Denumit Tiangong, laboratorul de 8.5 tone reprezintă următorul pas în programul spaţial al Chinei, care a lansat cu succes pe orbită trei astronauţi în ultimul deceniu.
Mai mic decât laboratorul de 85 de tone al NASA, Skylab, lansat în 1973, Tiangong nu va avea un pilot la bord în momentul lansării.
În cei doi ani de viaţă programaţi, laboratorul va folosi ca punct de testare pentru două misiuni de andocare.
"Este o mutare logică în dezvoltarea capacităţilor spaţiale cu echipaj", a declarat analistul Dean Cheng.
Analizarea complicaţiilor care apar la andocarea a două vehicule spaţiale reprezintă un element cheie pentru o naţiune care doreşte să desfăşoare misiuni lungi în spaţiu.
Laboratorul va putea servi de asemenea ca platformă de testare pentru experimente medicale şi experimente ce implică micro-gravitaţia, similare celor de pe Staţia Spaţială Internaţională.
Tiangong I va fi urmat de alte două laboratoare similare, Tiangong II şi Tiangong III, care vor fi lansate în următorii zece ani.
Misiunile reprezintă etapele premergătoare construcţiei unei staţii spaţiale de 60 de tone, programată pentru 2020.
Fostul oficial NASA, Scott Pace, compară staţia spaţială cu cu MIR-ul rusesc din anii 90.
Scott Pace notează că viitoarea staţie spaţială chineză va intra pe orbită în perioada în care Staţia Spaţială Internaţională, de 450 de tone, este programată pentru închidere.