China încetineşte ritmul creşterii economice
Economia Chinei rămâne pe creştere, o dezvoltare pe care şi-ar dori-o şi alte state, însă viteza de creştere a scăzut pentru al şaptelea trimestru consecutiv.
Articol de Sergiu Şteţ, 18 Octombrie 2012, 20:16
Autorităţile de la Beijing au anunţat o nouă reducere a creşterii economice în trimestrul III.
Economia Chinei rămâne pe creştere, o creştere pe care şi-ar dori-o şi alte state, însă viteza de creştere a scăzut pentru al şaptelea trimestru consecutiv.
În perioada iulie-septembrie creşterea economică raportată la trimestrul precedent a fost de 7,4%.
Guvernul de la Beijing şi-a propus pentru anul acesta o creştere de 7,5%.
Creşterea economică de 7,4% a Chinei în trimestrul III este mult peste evoluţia Statelor Unite sau a ţărilor din Europa.
Cu toate acestea creşterea a încetinit semnificativ de la nivelul de aproximativ 10%, cât anunţa China în ultimii ani.
Încetinirea creşterii se datorează dependenţei economiei Chinei de exporturi.
Principalele pieţe sunt Uniunea Europeana şi Statele Unite, zone care se confruntă cu probleme din cauza crizei economice.
"Optimism moderat" privind evoluţia Chinei
O creştere economică trimestrială puţin mai mică decât ţinta anuală a autorităţilor de la Beijing nu este deocamdată o problemă - consideră editorul economic al televiziunii Blooomberg, Linda Yueh.
"Chiar dacă nu mai este o economie planificată, economia Chinei evoluează conform planurilor cincinale trasate de la centru.
"Cincinalul actual, 2010-2015 prevede o creştere economica de 7,5%, creşterea consumului şi crşterea veniturilor. Foarte probabil asta se va şi întâmpla cu economia Chinei", a declarat editorul economic al Bloomberg.
Optimismul moderat legat de evoluţia Chinei s-a văzut joi şi pe indicii bursieri din Asia, care au crescut.
Încetinirea creşterii ar putea duce la probleme sociale
Investitorii la burse s-au arătat mai interesaţi de alte date statistice precum producţia industriă din septembrie, în creştere cu peste 9% faţă de septembrie 2011, peste aşteptări, o creştere a exporturilor tot peste aşteptări, şi o inflaţie foarte scăzută.
Incetinirea creşterii economice ar putea duce însă la pierderea unor locuri de muncă.
Pentru a evita o astfel de situaţie autorităţile de la Beijing au anunţat o creştere a investiţiilor în special în infrastructură.
Pe lângă importanţa economică şi politică tot mai mare la nivel mondial, evoluţia Chinei este urmărită cu atenţie şi pentru că luna viitoare va începe procesul îndelungat şi lipsit de transparenţă de predare a puterii.
Conform aşteptărilor, preşedintele Hu Jintao şi premierul Wen Jiabao ar urma să fie inlocuiţi de actualii vicepreşedinte şi vicepremier Xi Jinping si Li Keqiang.