Cetățenii Republicii Moldova decid
În Republica Moldova are loc un referendum pentru modificarea Constituţiei, iar cetăţenii sunt invitaţi să se pronunţe dacă vor să îşi aleagă direct preşedintele.
Articol de Lina Grâu, Chişinău, 05 Septembrie 2010, 11:10
În Republica Moldova are loc un referendum pentru modificarea Constituţiei, iar cetăţenii sunt invitaţi să se pronunţe dacă vor să îşi aleagă direct preşedintele.
Secţia de votare din localitatea Corjova de pe malul stâng al Nistrului, nu a putut fi deschisă, fiind blocată de miliţieni transnistreni.
În acelaşi timp, accesul către alte două secţii de votare din apropiere – din Cocieri şi Varniţa, sunt blocate de forţele de ordine transnistrene.
"Practic toata noaptea au fost prezente pe teritoriul secţiilor de votare un număr foarte mare de persoane, din informaţiile pe care le dispunem ar fi vorba de 300 de persoane care reprezintă diverse organizaţii, aşa zise patriotice, militare.
"Aceste persoane consumă alcool, sunt destul de agresive iar scopul lor este de a bloca deschiderea secţiilor de votare, ceea ce le-a reuşit până în acest moment. Practic membrii secţiilor de votare stau ascunşi", a declarat Ion Manole, preşedintele Asociaţiei Promo-lex, care monitorizează scrutinul.
Alianţa pentru Integrare Europeană cheamă cetăţenii la vot
Miza referendumului este depăşirea situaţiei de impas, în care şeful statului nu poate fi ales de parlament în lipsa consensului a 3/5 din deputaţi, iar imposibilitatea de a alege un preşedinte duce la dizolvarea legislativului.
Această prevedere a dus la dizolvarea a două parlamente în ultimul an şi jumătate. Alianţa pentru Integrare Europeană, de guvernare, a chemat populaţia să participe la referendum şi să voteze pentru alegerea preşedintelui de către popor.
"Timpul ne-a arătat că, din cauza Partidului Comuniştilor, nu a fost ales preşedintele republicii şi nici nu a putut fi modificat art. 78 al Constituţiei. De aceea, chemăm toţi cetăţenii Republicii Moldova să participe la acest referendum, ca, după acest referendum, să construim viitorul european pe care ni l-am asumat cu toţii", a declarat Mihai Ghimpu, preşedintele interimar al Republicii Moldova.
Şi premierul Vlad Filat a îndemnat alegătorii să se prezinte în număr cât mai mare la urne.
"Este necesar ca toţi cetăţenii Republicii Moldova cu drept de vot, în această zi de 5 septembrie, să îşi exercite acest drept, să vină la referendum şi să voteze pentru viitorul Republicii Moldova, pentru viitorul cetăţenilor ţării!", a declarat Vlad Filat.
Preşedintele Alianţei Modova Noastră, Serafim Urecheanu, a subliniat că este pentru prima dată când poporul este consultat într-un subiect care vizează modificarea Constituţiei.
"Numai referendumul constituţional ar crea premise de a depăşi această criză constituţională, întorcând stabilitatea şi bunăstarea poporului nostru", a adăugat Serafim Urecheanu.
Comuniştii mizează pe o prezenţă scăzută la vot
Partidul Comuniştilor cheamă la boicotarea referendumului. Argumentele liderului comunist, Vladimir Voronin, amintesc retorica antiromânească din anii de guvernare comunistă.
"Al doilea referendum o să fie despre ieşirea Moldovei din CSI. Al treilea va fi despre unirea cu ţara-mumă, România. Pe urmă, o să meargă aderarea la NATO", a declarat Vladimir Voronin.
Comuniştii mizează pe faptul că prezenţa la votare va fi mai mică de 1/3, necesară validării scrutinului. Miză falsă, arată recentele sondaje, care estimează la peste 50% prezenţa la vot.
În acelaş timp peste 90% dintre cei care au declarat că vor veni la referendum vor să îşi aleagă preşedintele prin vot direct.
Ion Manole, preşedintele Asociaţiei Promo-LEX, o organizaţie care monitorizează scrutinul, spune că atmosfera în care s-a desfăşurat campania electorală a fost una pozitivă şi în contrast vădit cu ceea ce s-a întâmplat în perioada guvernării comuniste.
Comisia Electorală Centrală a deschis 2.035 de secţii de votare în ţară şi 78 de secţii peste hotare pentru cei 2,6 milioane de alegători înscrişi pe listele de bază.