Cetăţenii din R. Moldova ar putea călători fără viză în Schengen
Raportorul Parlamentului European spune că Republica Moldova este prima ţară din Parteneriatul Estic care îndeplineşte criteriile anulării regimului de vize pentru zona Schengen.
Articol de Mircea Dascaliuc, Radio Chişinău, 01 Februarie 2014, 10:03
Cetăţenii moldoveni ar putea obţine dreptul de a călători fără vize în Spaţiul Schengen începând din luna iulie a acestui an, a declarat vineri la Chişinău raportorul Parlamentului European Tanja Fajon.
Ea a subliniat însă că regimul fără vize nu le va permite implicit cetăţenilor moldoveni să şi muncească în Spaţiul Schengen.
"În calitatea mea de raportor al Parlamentului European pe subiectul liberalizării regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova, voi recomanda anularea acestui regim şi vreau să menţionez că Republica Moldova este prima ţară din Parteneriatul Estic care a întrunit totalmente criteriile regăsite în planul de acţiuni" - a declarat Tanja Fajon.
Asigurări pentru securizarea frontierelor
La data de 12 februarie, urmează ca raportul să fie audiat în cadrul Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne, cu speranţa că Parlamentul European va propune pentru vot această chestiune la începutul lunii martie.
Oficialul european s-a întâlnit cu ministrul de externe, Natalia Gherman, cu reprezentanţii grupului de lucru pentru liberalizarea regimului de vize, cu reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne, cu reprezentanţii altor instituţii care sunt implicate.
"Am primit asigurări că Moldova face tot ce-i stă în puteri, pentru a securiza frontierele, pentru a securiza documentele de călătorie şi pentru a întruni toate condiţiile cerute. Noi cu siguranţă vom continua să monitorizăm parcursul reformelor şi implementarea tuturor criteriilor care sunt stipulate", a subliniat raportorul Parlamentului European.
Limitări pentru cetăţenii care vor călători în spaţiul Schengen
Tanja Fajon a ţinut să precizeze că vor exista limitări pe care cetăţenii Republicii Moldova trebuie să le cunoască.
"Cetăţenii trebuie să înţeleagă că există anumite limitări şi să nu facă abuz. Abolirea regimului nu presupune, imediat, şi dreptul de a te angaja în servicii sau de a solicita cetăţenia. Este important ca cetăţenii să cunoască aceste limitări", a spus raportorul european.
"Cu certitudine, acest an va fi unul foarte important, crucial pentru Republica Moldova. Va fi semnat acordul privind regimul liber de vize, acordul de asociere cu toate prevederile sale, şi astfel se va marca acest început de călătorie europeană", a mai precizat Tanja Fajon.
Cu prilejul conferinţei de presă comune, premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, a declarat că dialogul dintre Chişinău şi Bruxelles privind abolirea regimului de vize se desfăşoară într-un ritm accelerat, iar discuţiile au vizat realizările, dar şi problemele, precum şi ceea ce urmează să facă guvernul, pentru ca instituţiile statului să fie funcţionale.
Tanja Fajon s-a aflat, vineri, şi la Tiraspol, pentru a lua contact cu realităţile din regiunea separatistă şi pentru a putea evalua efectele unui regim fără vize asupra restabilirii încrederii între cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului.