Cercetări privind eventuale acte de corupţie la nivelul APCE
Experţi independenţi vor face cercetări privind eventuale acte de corupţie comise la nivelul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.
Articol de Dan Preda, 27 Ianuarie 2017, 13:36
Experţi independenţi vor face cercetări privind eventuale acte de corupţie comise la nivelul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.
Un grup independent de anchetă va evalua funcţionarea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei şi va dezvălui toate practicile sau demersurile care au favorizat sau pot favoriza corupţia în interiorul acestui for european.
Aceasta este decizia la care a ajuns Comisia pentru Reguli de Procedură şi Imunitate a Adunării.
După cum relatam într-o corespondenţă anterioară, în debutul acestei sesiuni, vicepreşedintele Josette Durrieu solicitase răspicat că trebuie să fie clarificate de urgenţă acuzaţiile de corupţie care planează asupra unor membri ai Adunării Parlamentare.
Acestea vizau, în primul rând, activitatea unui fost parlamentar extrem de influent, fost preşedinte al PPE, Luca Volonte, care a fost acuzat, în ţara sa, de corupţie.
Acesta a şi recunoscut, în finalul anului trecut, că a încasat o mită de peste 2 milioane de euro, ca urmare a demersurilor sale efectuate în calitate de raportor al Consiliului Europei, poziţie din care a favorizat puterea de la Baku.
Printre altele, Volonte a constiuit un grup în interiorul adunării, care a blocat o iniţiativă privind situaţia deţinuţilor politici.
Ca urmare, regimul de la acea vreme din Azerbaidjan a putut să aresteze netulburat un număr important de adeversari politici.
Scandalul a izbucnit relativ repede, în 2013, apărând deja primele dezvăluiri despre mituirea unor oficiali europeni de către regimul de la Baku.
Atunci a fost lansată şi sintagma, devenită celebră - "diplomaţie de caviar".
Scandalul acesta aruncă o lumină foarte proastă asupra unui puternic organism, cum este Consiliul Europei, a cărei menire este apărarea drepturilor omului.
Luca Volonte este în faza finală a cercetării, în Italia. Se ştie însă, că nu a acţionat singur, iar unii dintre cei care au mai fost implicaţi în acest mega scandal poate că sunt şi azi la Strasbourg, un motiv în plus ca această declaraţie politică să fie rapid pusă în aplicare pentru a se face lumină asupra unuia dintre cele tulburi situaţii care a confruntat Consiliul Europei încă de la crearea sa, din 1949.