Centru european de luptă împotriva criminalităţii informatice
Centrul European de Combatere a Criminalităţii Informatice pe teritoriul UE se concentrează pe activităţile online ilegale efectuate de către grupurile de criminalitate organizată.
11 Februarie 2014, 07:01
Combaterea exploatării sexuale a copiilor în mediul online şi a folosirii viruşilor informatici pentru escrocherii pe calculator, precum şi a fraudelor cu carduri sunt domeniile asupra cărora s-a concentrat activitatea Centrului European de Luptă Împotriva Infracţionalităţii Cibernetice, în primul an de existenţă.
Infractorii vor continua să fie creativi şi să recurgă la atacuri sofisticate pentru a face mai mulţi bani şi trebuie să fim capabili să ţinem pasul cu ei" - a declarat comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström, în cadrul unei conferinţe de presă.
Centrul European de Combatere a Criminalităţii Informatice pe teritoriul Uniunii Europene şi-a propus încă de la început să se concentreze asupra activităţilor online ilegale efectuate de către grupurile de criminalitate organizată, în special atacurile asupra serviciilor bancare electronice şi asupra altor activităţi financiare online, asupra exploatării sexuale online a copiilor şi a acelor infracţiuni ce afectează infrastructura critică şi sistemele de informare din Uniunea Europeană.
Prin înfiinţarea acestui centru, Uniunea Europeană şi-a propus o nouă abordare a criminalităţii informaticii, pentru că, aşa cum spunea comisarul pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström, comportamentul infracţional se schimbă repede, exploatând evoluţiile tehnologice.
"Infractorii acţionează din locaţii sigure. Un spaţiu de atac cibernetic e accesibil oriunde. Ameninţarea poate veni de oriunde. Odată cu creşterea gradului de conectivitate la nivel global, creşte şi riscul de a se mări numărul victimelor. Infractorii cirbernetici sunt din ce în ce mai greu de localizat, pentru că îşi pot ascunde identitatea oriunde, au softuri prin care îşi ascund locaţia", a declarat Cecilia Malmström.
Centrul European de Combatere a Criminalităţii Informatice, operaţiuni de succes
Comisarul Cecilia Malmström a mai spus că prin mai multe operaţiuni de succes, anul trecut, Centrul European de Combatere a Criminalităţii Informatice şi-a câştigat deja o binemeritată faimă printre agenţiile de aplicare a legii.
Şeful centrului, Troels Oerting, s-a declarat îngrijorat de formele tot mai complexe de viruşi cibernetici ce ies la suprafaţă împreună cu escrocheriile mai avansate tehnologic.
În primul său an de activitate centrul a asigurat asistenţă în coordonarea a 19 operaţiuni de combatere a infracţionalităţii informatice, printre care şi două investigaţii internaţionale majore, în cazurile Ransom şi Ransom 2.
Acest tip de virus, aşa-numit Police Ransomware, blochează calculatorul, acuzându-l pe utilizator că a vizitat site-uri cu conţinut pornografic infantil şi alte activităţi ilegale.
Infractorii solicită o plată a unei amenzi de 100 de euro pentru deblocarea computerului.
Zeci de mii de computere din întreaga lume au fost infectate, veniturile obţinute fiind de un milion de euro pe an.
Nu mai puţin de 13 persoane au fost arestate în Spania şi cele două reţele au fost destructurate. entrul este implicat în multe operaţiuni şi investigaţii comune ce au drept ţintă producerea şi distribuirea de materiale video în care copiii sunt abuzaţi pe diferite platforme de internet.
În ceea ce priveşte combaterea fraudelor cu cardul, centrul a contribuit în ultimul an la arestarea a 44 de persoane şi la retragerea de pe piaţă a 15 mii de carduri compromsie.
De asemenea, două fabrici de falsificare a cardurilor au fost destructurate.