Cel mai mare ceas din lume va fi inaugurat la Mecca
Autorităţile saudite speră că ceasul cu patru feţe, cu o înălţime de 590 de metri şi un diametru al feţelor de 46 de metri, va face din Mecca o alternativă la meridianul Greenwich, după care se stabileşte ora universală.
Articol de Bogdan Mihai, 10 August 2010, 13:48
Musulmanii din întreaga lume şi-ar putea seta ceasurile la o oră nouă în curând, după ce în oraşul sfânt al islamului, Mecca, va fi pus în funcţiune cel mai mare ceas din lume.
Arabia Saudită speră că ceasul cu patru feţe va face din Mecca o alternativă la meridianul Greenwich, dupa care se stabileşte ora universală.
Ceasul ar urma să intre în funcţiune pentru o perioadă de trei luni de probă în prima săptămână a Ramadanului, postul musulman care începe pe 11 august, potrivit agenţiei de ştiri saudite SPA.
Ceasul va avea patru feţe cu diametrul de 46 de metri alcătuite din plăci compozite, unele suflate cu aur.
Turnul ceasului va avea o înălţime de 601 metri, potrivit agentiei SPA. Pe site-ul oficial, Premiere Composite, compania responsabilă pentru placarea părţii superioare, afişează o înălţime a turnului de 590 de metri.
Construcţia depăşeşte turnul Taipei 101 din Taiwan
Cu aceste valori, construcţia va fi a doua cea mai înaltă clădire din lume, depăşind Taipei 101 din Taiwan (509 metri), dar situându-se cu mult sub Burj Khalifa din Dubai (828 metri), inaugurat în luna ianuarie.
Cu un diametru de şase ori mai mare decât celebrul Big Ben din Londra, feţele ceasului, care au inscripţionate cu litere arabe expresia "În numele lui Allah", vor fi iluminate cu două milioane de led-uri.
21.000 de lumini de culoare alb şi verde, montate în partea de sus a ceasului, vor lumina pe o distanţă de 30 de kilometri pentru a semnala momentele de rugăciune zilnică obligatorii.
Ceasul reflectă un obiectiv pe care musulmanii încearcă să-l atingă de 126 de ani - stabilirea timpului universal după Mecca.
La o conferinţă în 2008, clericii musulmani şi oamenii de ştiinţă au afirmat că Mecca ar trebui să fie punctul de referinţă în stabilirea orei, susţinând că oraşul ar fi centrul lumii.