Cei care au venituri mari "să plătească"
Ministrul economiei din Spania, Luis de Guindos, este de părere că cei care au venituri mari nu ar trebui să beneficieze de servicii medicale gratuite şi ar trebui să le plătească.
09 Aprilie 2012, 20:04
Spania se confruntă cu probleme grave care necesită reforme economice susţinute inclusiv bugetare a avertizat purtătorul de cuvânt al Fondului Monetar Internaţional, Gerry Rice.
Guvernul spaniol, care a recunoscut că ţara se află într-o situaţie foarte dificilă, pregăteşte reforme multiple, între care în sistemului sanitar şi educaţie.
După ce vineri a anunţat, într-un interviu pentru un ziar german, că urmează ajustări în serviciile publice, ministrul economiei, Luis de Guindos, a precizat că executivul studiază diverse formule, între care una adresată celor care au venituri mai mari.
În Catalonia, din cauza reducerilor de buget, fiecare reţetă de medicamente costă un euro, ca metodă de coplată a serviciilor impusă de guvernul regional.
De altfel, guvernul catalan a fost primul care a impus reduceri drastice ale serviciilor publice.
Reformele pe care le studiază acum guvernul sunt în sănătate şi învăţământ, unde regiunile au autonomie aproape toatală.
Nu este vorba de o centralizare a sistemelor ci de reorganizare, potrivit lui Luis de Guindos.
Reforma serviciilor publice presupune întâi o reformă a administraţiei regionale.
Sistemul sanitar, datorii de 15 miliarde de euro
Autonomia regională spaniolă permite gestionarea diferită a sănătăţii şi educaţiei.
Serviciile din pachetele de bază în sănătate diferă de la regiune la regiune, la fel ca programa de învăţământ.
Deşi exclude sistemul de coplată, ministrul Luis de Guindos precizează că este momentul să se deschidă dezbaterea pe o temă sensibilă.
Cei care au venituri mari să plătească, a spus Luis de Guindos.
Problema se pune dacă o persoană care câştigă peste o sută de mii de euro pe an are nevoie într-adevăr de servicii sanitare gratuite.
Sistemul sanitar are datorii de cel puţin 15 miliarde de euro, recunosc responsabilii guvernului central, care urmăresc totodată eliminarea cheltuielilor inutile.
Pe de altă parte, surse din guvern citate de ziarul El Pais spun că actualul sistem este insustenabil şi se va încerca un pact la nivel naţional pentru reforma sănătăţii.
Este posibil ca ministerul sănătăţii să oblige comunităţile autonome să elimine din pachetul de servicii de bază operaţiile estetice sau să elimine aşa-numitul "turism de sănătate", în cadrul căruia mulţi străini vin să se opereze în Spania datorită calităţii serviciilor şi a costurilor foarte mici.
Opoziţia, prin numărul doi din Partidul Socialist, Elena Valenciano, a anunţat deja că se opune vehement unui sistem de coplată în sănătate pentru că "educaţia şi sănătatea sunt liniile de graniţă pe care le vom apăra mereu".
La toate problemele Spaniei se adaugă şi atacurile din Franţa pentru că, în campania electorală, situaţia Spaniei devine un exemplu negativ în discursurile lui Nicolas Sarkozy.
"Dacă vreţi socialism, aruncaţi o privire la vecinii spanioli care se află în pragul salvării, la fel ca Grecia, după 7 ani de guvernare socialistă" spune actualul preşedinte, pe care guvernul de la Madrid pare să-l scuze pentru că "nu transmite altceva decât un mesaj electoral".