CE "respectă rezultatul referendumului din Grecia"
Preşedintele PE a cerut guvernului de la Atena să facă, în orele următoare, propuneri constructive care să permită reluarea negocierilor.
06 Iulie 2015, 09:59
Comisia Europeană respectă rezultatul referendumului din Grecia - anunţă, într-o primă reacţie, un comunicat al executivului comunitar.
Liderii din zona euro se vor reuni mâine seară, după o şedinţă a miniştrilor de finanţe.
Până atunci, preşedintele Comisiei, Jean Claude Juncker, va continua discuţiile începute încă de ieri seară cu şefii instituţiilor europene şi cu responsabilii statelor care folosesc moneda unică.
Jean Claude Juncker va avea în această dimineaţă o teleconferintă cu preşedintele reuniunii la nivel înalt a zonei euro, care este Donald Tusk, cu preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, şi cu preşedintele Băncii Central Europene, Mario Draghi.
Astăzi va avea loc şi o reuniune a grupului de lucru pentru Grecia, format din creditorii acesteia.
În urma solicitării preşedintelui Franţei, Francois Hollande, şi a cancelarului german, Angela Merkel, înaintea întâlnirii lor de la Paris, din această seară, de a convoca de urgenţă un summit al zonei euro, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a răspuns, anunţând această reuniune la nivel înalt pentru mâine seară.
Tot mâine, înaintea summitului, va avea loc şi o reuniune a miniştrilor de finanţe din zona euro, unde - potrivit declaraţiilor oficiale venite de la Atena - guvernul elen se declară pregătit să negocieze.
Acestea vor fi întâlnirile la nivel politic, se anunţă o săptămână dificilă.
Niciun lider nu a vorbit, însă, în aceste ore, după referendum despre ieşirea Greciei din zona euro, iar privirile sunt îndreptate şi către Banca Centrală Europeană, al cărei răspuns este aşteptat privind o majorare a finanţării de urgenţă de băncilor greceşti, cerere făcută deja de guvernul de la Atena.
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schultz, a cerut guvernului de la Atena să facă, în orele următoare, propuneri constructive care să permită reluarea negocierilor.
Martin Schultz a propus ca la summitul de mâine al zonei euro să se discute şi un program de ajutor umanitar pentru Grecia, unde situaţia populaţiei devine mai dificilă pe zi ce trece.
Pe un ton mult mai dur, ministrul german al economiei, Sigmar Gabriel, al cărui ţară a cotribuit cel mai mult la programele de ajutor ale Greciei, a afirmat că noi negocieri pentru un nou acord de asistenţă financiară sunt 'greu de imaginat'.
La rândul său, ministrul lituanian de externe, Linas Linkevicius, crede că este dificil de ajutat o ţară împotriva voinţei poporului şi a guvernului său.
Lituania a intrat în zona euro la începutul acestui an.