Ce informații pot fi trecute pe cardul de sănătate
Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate precizează că lipsa cardului nu afectează accesul la serviciile medicale.
Articol de Radiojurnal, 02 Februarie 2015, 07:29
Cardul naţional de sănătate a devenit funcţional, însă prezentarea sa va fi obligatorie începând cu 1 mai.
Până acum, peste 12 milioane de carduri au fost distribuite prin poştă.
Alte 800.000 aşteaptă să fie ridicate de pacienţi fie de la medicul de familie, fie de la Casa de Asigurări de care aparţin.
Cei care au deja documentul trebuie să-l folosească pentru orice serviciu medical de care au nevoie.
Informaţiile pe care le conţine cardul sunt numele, prenumele şi un număr de identificare în sistem.
În plus, după validarea cardului, dacă pacientul doreşte pot fi trecute grupa sangvină, diferite boli, alergiile şi acceptul sau nu de donare de organe.
Ce trebuie făcut în acest caz explică preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din Romania, Gheorghe Tache.
"Cei care doresc şi bifează acolo acea rubrică, bineînţeles la medicul de familie, trebuie să meargă neapărat la o agenţie notarială.
"Totul este gratuit. Şi trebuie să aşteptaţi să fiţi introduşi în sistem, adică să vi se dea şi dumneavoastră un exemplar de pe acea declaraţie notarială.
"Iar dumneavoastră puteţi să vă daţi acordul în totalitate sau în parte asupra acelor organe care doriţi să fie prelevate.
"Dacă pe parcurs dumneavoastră vreţi să vă răzgândiţi şi să nu mai fiţi de acord, fie în totalitate sau în parte, trebuie să informaţi şi medicul de familie, dar tot prin agenţie notarială să vă declaraţi această opţiune, că refuzaţi donarea", a explicat Gheorghe Tache.
Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate precizează că lipsa cardului nu afectează accesul la serviciile medicale.