CE: Creştere economică de 2,5% pentru România în 2014
Comisia Europeană a îmbunătăţit uşor previziunile de creştere economică a României la 2,5% pe acest an şi, respectiv, 2,6 % în 2015.
Articol de Sorin Croitorescu, Bruxelles, 06 Mai 2014, 01:33
Comisia Europeană a îmbunătăţit uşor previziunile de creştere economică a României la 2,5% pe acest an şi, respectiv, 2,6 % în 2015.
Informaţiile au fost publicate la Bruxelles, cu ocazia publicării previziunilor economice de primăvară ale Comisiei Europene.
Sinteza previziunilor economice ale Comisiei a fost prezentată de vicepreşedintele Siim Kallas.
În condiţiile în care se prognozează o creştere de 1,6% pentru acest an pentru Uniunea Europeană şi de 1,2% pentru zona euro, iar pentru 2015 de 2 % şi, respectiv, 1,7%, el a apreciat că se construieşte o bază din ce în ce mai solidă pentru creşterea economică.
"De la ieşirea economiei Uniunii Europene din criză, de acum un an, perspectivele au rămas favorabile, procesele de redresare şi recuperare au luat avânt chiar şi în ţările vulnerabile. Politicile aplicate în ultimii ani dau rezultate, încep să se facă din nou investiţii. Deşi rata şomajului rămâne ridicată în multe state membre, piaţa muncii s-a stabilizat şi ne aşteptăm la îmbunătăţirea situaţiei în următorii doi ani.
"Din anul 2012, condiţiile de pe piaţa financiară au devenit mai bune, vulnerabilităţile din sectorul fiscal şi al deficitelor bugetare au scăzut semnificativ. Preconizăm un nivel scăzut al inflaţiei pentru o perioadă mai lungă, în condiţiile în care presiunea preţurilor este ţinută sub control" a spus Siim Kallas.
Datoria publică a României, una dintre cele mai mici din Europa
În capitolul despre România, experţii Comisiei apreciază, că reformele structurale, precum liberalizarea pieţelor energiei şi noul Cod al muncii încep să-şi arate roadele.
De asemenea, cererea internă ar urma să depăşească exporturile, ca principal motor al creşterii, consumul privat ar urma să crească şi el, pe măsură ce se ameliorează şi încrederea consumatorilor, şi venitul disponibil creşte pe baza unei majorări reale a salariilor.
Şi investiţiile ar urma să crească, susţinute de o mai bună absorbţie a fondurilor europene şi de dezvoltarea proiectelor de infrastructuri majore.
Prognoza privind inflaţia medie anuală din România este de 2,4% la sfârşitul acestui an şi de 3,3% pentru anul viitor, pe măsură ce îşi va reveni şi cererea internă.
Rata şomajului va scădea uşor la 7,2% în acest an, faţă de 7,3% anul trecut; deficitul bugetar va deveni mai mic, de 2%, anul viitor.
Datoria publică se va stabiliza în jurul valorii de 40% din Produsul Intern Brut, una dintre cele mai mici din Europa.