CE: Contract de achizitie a 300 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19
Articol de Carmen Gavrilă, 11 Noiembrie 2020, 13:56
Comisia Europeana a semnat, astazi, un contract cu companiile BioNTech si Pfizer de achizitie a 300 de milioane de doze de vaccin anticovid19 pentru statele membre. Potrivit celor doua companii, vaccinul dezvoltat de ele are o eficienţă de peste 90% si se afla in a treia faza a testelor clinice de verificare a eficacitatii si sigurantei la scara larga, cu peste 43.500 de participanți injectați. Aceștia au primit fie două doze de imunizant fie două doze de placebo, 90% dintre participanți fiind protejați de virus în 28 de zile de la injecție.
În prezent, aproape 20 de vaccinuri ale mai multor companii sunt în ultimele faze de testare și au avut rezultate promițătoare. In ce priveste Uniunea, Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a spus de la bun inceput că viitoarele vaccinuri anti-Covid-19 vor fi disponibile pentru toate statele „în acelaşi timp şi în aceleaşi condiţii", în funcţie de numărul populaţiei.
In plus, sunt in curs pregătirile pentru o campanie de vaccinare in masă în toate statele membre, cu o prima etapa de vaccinare a categoriilor cel mai expuse, ca personalul medical. In ce priveste vaccinul care a dat speranta tuturor, el se afla in a treia fază a testelor clinice de verificare a eficacitatii si sigurantei la scara larga, cu peste 43.500 de participanți injectați.
Aceștia au primit fie două doze de imunizant fie două doze de placebo, 90% dintre participanți fiind protejați de virus în 28 de zile de la injecție.
Vaccinul este rezultatul unei colaborari cu Pfizer mai ales in ce priveste testarea si productia in masa, dar este creatia companiei germane BioNTech, infiintata de doi cercetatori germani, de origine turca, a caror poveste este parca desprinsa dintr-un film. Este vorba despre Ugur Sahin si sotia lui. El este fiul unui imigrant turc, muncitor la o fabrica auto, iar ea este tot fiica unui imigrant turc, medic. Amandoi s-au dedicat cu pasiune cercetarii in oncologie.
Intr-un interviu pentru Reuters, Ugur Sahin, a marturisit ca el si sotia lui au lucrat in laborator chiar si in ziua nuntii. Practic vaccinul anticovid s-a conturat in mintea lui Sahin chiar in ianuarie anul acesta dupa ce a aflat despre noul coronavirus aparut in China, si imediat a strans o echipa de 500 de cercetatori care in esenta au aplicat descopereriri facute de companie in tratamente imunologice pentru cancer.
Compania germana a tot lucrat cu medicamente impotriva cancerului bazate pe acid ribonucleic mesager, mai simplu spus o molecula care are cod genetic ADN iar Sahin, a realizat ca acestea sunt foarte asemanatoare cu vaccinurile antivirale bazate tot pe aceasta molecula. In acest punct s-a nascut practic vaccinul anticovid19 aflat acum in a treia faza de testare.
(PH)