CE cere sancţionarea penală a rasismului, xenofobiei şi antisemitismului
Comisia europeană le cere statelor membre să introducă în codurile de procedură penală metode de a combate rasismul, xenofobia şi antisemitismul.
02 Octombrie 2015, 00:05
Comisia europeană le cere statelor membre să introducă în codurile de procedură penală metode de a combate rasismul, xenofobia şi antisemitismul.
Directivele au fost făcute publice azi, când la Bruxelles a început primul colocviu privind drepturile fundamentale.
Un eurobarometru publicat astăzi arată că 50% dintre europeni, faţă de 39% în 2012 consideră că discriminarea pe bază de religie sau convingeri este larg răspândită.
Totodată, sondajul Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale a UE privind discriminarea şi infracţiunile motivate de ură împotriva evreilor arată o creştere a antisemitismului în Europa.
73% dintre respondenţi consideră că antisemitismul în mediul on-line s-a înrăutăţit în ultimii cinci ani.
Iată de ce Comisia Europeană a anunţat astăzi un pachet legislativ mai amplu.
"Deciziile publicate astăzi arată că statele membre trebuie să fie obligate să introducă în codurile de procedură penală incriminarea manifestărilor de acest tip. Uneori nu ştim exact câţi sunt discriminaţi. Mulţi nu fac plângeri la poliţie. De aceea vrem ca oamenii să aibă încredere în autorităţi", a spus Comisarul pentru justiţie Věra Jourová.
Germania, lider la infracţiuni de tip antisemit
Potrivit statisticilor europene, menţionate mai sus, cele mai multe infracţiuni de tip antisemit se înregistrează în Germania.
Raportul Agenţiei Europene pentru Drepturi Fundamentale arată că numărul incidentelor antisemite a sporit anul trecut în aproape toate cele 14 state membre, analizate pe baza datelor disponibile.
De exemplu, numărul oficial al actelor antisemite în Austria a crescut de la 37 în 2013 la 58 anul trecut, iar în Marea Britanie de la 535 la peste 1100 în aceeaşi perioadă.
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, responsabil cu drepturile fundamentale, spune că aceasta este o problemă paneuropeană.
"Sunt îngrijorat. Este o prioritate a mandatului meu. Antisemitismul a fost întotdeauna cel care a creat probleme în Europa. Dacă vom rezolva această problemă va fi bine. Eu nu-mi pot imagina Europa fără o comunitate mare evreiască. Nu putem supravieţui altfel. În ultimii ani vedem cum acest monstru vechi, care este antisemitismul, revine în Europa. Nu m-aş fi gândit că acest lucru ar fi fost posibil acum 20 de ani, dar el se întâmplă acum", a declarat Frans Timmermans.
Principiul nediscriminării este încorporat în cadrul legislativ prin intermediul mai multor instrumente, care sunt direct aplicabile în statele membre sau care necesită transpunerea în legislaţiile naţionale, mai spune Comisia Europeană.
De remarcat că potrivit eurobarometrului publicat astăzi 33% faţă 23% în 2012 din populaţia UE consideră că exprimarea unei convingeri religioase poate reprezenta un dezavantaj şi în cazul depunerii candidaturii pentru un loc de muncă.