CE "aşteaptă paşi concreţi" din partea Ungariei
Comisia Europeană cere Ungariei o serie de paşi, printre care asigurarea independenţei băncii centrale, pentru a putea obţine împrumutul extern solicitat de Budapesta.
21 Ianuarie 2012, 08:11
Comisia Europeană aşteaptă paşi concreţi din partea Ungariei cu privire la modificările legislative solicitate de Bruxelles.
Comisarul european pentru afaceri economice, Olli Rehn, a salutat vineri disponibilitatea Ungariei de a lua în considerare nemulţumirile ridicate de Comisie, inclusiv pe cea care vizează independenţa băncii centrale.
Anunţul a fost formulat după întâlnirea pe care Olli Rehn a avut-o cu Tamas Fellegi, negociatorul Ungariei în privinţa unui împrumut extern cerut de Budapesta.
Discuţiile informale de vineri au vizat precondiţiile pe care Ungaria trebuie să le îndeplinească înaintea începerii oricărei negocieri oficiale de asistenţă financiară din partea Uniunii şi a Fondului Monetar.
Întâlnirile pe această temă au fost suspendate în luna decembrie tocmai din acuza prevederilor referitoare la independenţa băncii centrale a Ungariei.
Nu e clar când vor fi reluate, dar e clar că executivul european aşteaptă renunţarea la prevederile despre care consideră că ar afecta independenţa acesteia.
La întâlnirea de vineri, comisarul Olli Rehn a salutat faptul că acum autorităţile din Ungaria sunt dispuse să dialogheze şi să modifice legislaţia în cauză, aşa cum a anunţat deja premierul Orban şi cum negociatorul Budapestei i-a spus şi comisarului european.
Sistemul juridic din Ungaria, în atenția Comisiei Europene
Înainte de orice discuţie oficială, Ungaria trebuie să asigure independenţa totală a Băncii Centrale şi funcţionarea optimă a sistemului juridic", a subliniat Olli Rehn.
Comisia nu poate, aşadar, preciza când se va întâmpla acest lucru, dar în scrisorile de notificare trimise marţi Ungariei termenul acordat acesteia pentru a formula un răspuns era de o lună, jumătate cât prevede de obicei procedura de infrigement.
Pe lângă banca centrală, alte nemulţumiri ale Comisiei Europene vizează modificarea vârstei de pensionare a magistraţilor şi independenţa autorităţii de protecţie a datelor.
De asemenea, Comisia a cerut marţi Ungariei informaţii despre independenţa sistemului juridic în general, iar declaraţiile de vineri arată că simpla renunţare la prevederile strict legate de Banca Naţională s-ar putea dovedi insuficientă.
Or, Ungaria pare să aibă nevoie urgentă de împrumutul extern există voci potrivit cărora fără împrumut Ungaria ar risca să intre în incapacitate de plată la mijlocul acestui an.
Nemulţumurile Comisiei vor fi analizate din nou marţi, când premierul Viktor Orban urmează să aibă discuţii la Bruxelles cu preşedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso.