CE adoptă lista proiectelor de infrastructură energetică
Suma totală prevăzută pentru partea de finanţare care revine Uniunii Europene este de 1 miliard şi jumătate de euro.
Articol de Sorin Croitorescu, Bruxelles, 14 Octombrie 2013, 11:01
Comisia Europeană va adopta lista finală a proiectelor prioritare în domeniul infrastructurii energetice pentru următorii 7 ani.
Suma totală prevăzută pentru partea de finanţare care revine Uniunii Europene este de 1 miliard şi jumătate de euro.
Proiectele vor fi considerate de interes comun, vor avea o componentă transfrontalieră puternică şi vor beneficia de o planificare accelerată şi de autorizaţii emise de o singură autoritate competentă.
Responsabilii europeni se aşteaptă ca facilităţile să facă proiectele atractive pentru investitori.
De altfel, conceptul de proiecte de interes comun a fost introdus de un document al Comisiei, tocmai pentru a mobiliza investiţiile necesare unei infrastructuri moderne şi integrate, care este vitală pentru atingerea obiectivelor din domeniul energetic.
Aceste proiecte îşi propun creşterea ponderii energiei din surse regenerabile, reducerea consumului, diversificarea surselor, asigurarea securităţii aprovizionării şi preţuri echitabile pentru energie în întreaga Uniune Europeană.
România este printre ţările membre implicate în interconexiunile nord-sud privind energia electrică şi gazele naturale, în infrastructura de conexiuni regionale pentru gaze, între regiunea Mării Baltice, estul Mediteranei şi Marea Neagră, precum şi în cea pentru transportul gazelor dinspre bazinul Caspic, Asia Centrală, Orientul Mijlociu şi dinspre bazinul est mediteranean către Uniune.