Cât de sigure sunt jucăriile vândute în UE
În condiţiile în care 80% dintre jucăriile comercializate în Uniunea Europeană reprezintă importuri, autorităţile europene cer măsuri care să asigure calitatea şi siguranţa jucăriilor vândute.
Articol de Arina Petrovici, 20 Februarie 2012, 11:50
Peste 78 de milioane de copii din Uniunea Europeană ar urma să fie mai puţin expuşi pericolelor, odată cu aplicarea noii directive europene privind siguranţa jucăriilor.
Circa 80% din jucăriile vândute în Uniunea Europeană reprezintă, în prezent, importuri, afirmă Catherine Van Reeth, director general Toy Industries of Europe, o asociaţie comercială pentru industria jucăriilor europene.
Detaliile au fost furnizate la Bucureşti, la un seminar organizat de Comisia Europeană, şi dedicat prezentării extinse a normelor actuale de aplicare a unei noi directive privind siguranţa jucăriilor.
Acest act normativ, în vigoare din iulie 2011, a dat şi numele seminarului finanţat de Comisia Europeană şi organizat vineri, la Bucureşti, de Toy Industries of Europe, împreună cu Ministerul Economiei din România.
Cu acest prilej, reputaţi experţi străini şi români din domeniul jucăriilor au oferit o analiză judicioasă pentru înţelegerea şi punerea în aplicare a noilor norme elaborate de Comisia Europeană.
În condiţiile în care 80% dintre jucăriile comercializate în Uniunea Europeană, prin urmare şi în România, reprezintă importuri, s-a considerat că e nevoie de un instrument legal puternic care să certifice calitatea jucăriilor aduse în Uniune.
Obligaţii mai clare pentru producătorii şi distribuitorii de jucării
Această directivă introduce roluri şi obligaţii clar definite pentru operatorii economici implicaţi în producerea şi distribuţia de jucării.
De exemplu, importatorii de brand propriu sunt consideraţi producători şi sunt supuşi, prin urmare, normelor destinate acestora, astfel că este foarte important ca toţi operatorii economici să îşi identifice obligaţiile şi să ştie cum să le execute corect.
Însă campania vizează toate celelalte părţi implicate în asigurarea calităţii jucăriilor, înainte ca ele să ajungă la cosumatori, cum ar fi autoritţile naţionale, care sunt responsabile pentru supravegherea pieţei şi a jucăriilor, precum şi laboratoarele de testare, care consiliază atât industria, cât şi autorităţile.
Catherine Van Reeth, director general Toy Industries of Europe, o asociaţie comercială pentru industria jucăriilor europene, a subliniat faptul că mulţi oameni nu ştiu dacă produsul achiziţionat este o jucărie acoperită de noua directivă europeană din punct de vedere al calităţii şi siguranţei, de la proiectarea iniţială a jucăriei, prin alegerea materialelor, toxice sau nu, până la producţie.
Această campanie de educare se va derula în zece ţări, pe parcursul acestui an.
Ea a început cu Bulgaria şi România şi va continua cu Cehia, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Polonia, Spania, Suedia şi Danemarca.