Carles Puigdemont recunoaşte că visul Republicii Catalane se încheie
Ieri era ultimul termen pentru organizarea unei dezbateri de învestire a preşedintelui guvernului catalan, dar Curtea Constituţională spaniolă a blocat planul secesioniştilor
01 Februarie 2018, 00:39
Preşedintele Parlamentului catalan a spus că amână plenul de învestire a lui Puigdemont, dar nu îl anulează. Regiunea Catalonia este condusă în continuare de la Madrid, deoarece Parlamentul a propus un candidat la preşedinţia guvernului regional, care nu poate fi prezent la dezbateri.
Carles Puigdemont ar fi vrut să guverneze Catalonia de la Bruxelles şi continuă să vorbească despre regiunea spaniolă ca despre o republică. Într-un mesaj transmis unui coleg de partid pe telefonul mobil, Puigdemont spune că Moncloa, adică executivul de la Madrid, denumit astfel după palatul care este sediul guvernului spaniol, a câştigat bătălia. Trăim ultimele zile ale Republicii Catalane, scrie Puigdemont într-un mesaj privat difuzat de o televiziune din Spania. Atitudinea sa pe reţelele de socializare, însă, este diferită. Acolo îşi menţine ideea că este unicul candidat posibil pentru a fi liderul guvernului catalan.
În condiţiile actuale, preşedintelui Parlamentului catalan nu îi rămâne decât o singură variantă, crede vicepremierul Soraya Saenz de Santamaria.
Soraya Saenz de Santamaria: "Cred că domnul Torrent trebuie să înceapă noi consultări cu partidele pentru a salva situaţia creată de domnul Puigdemont. Nu pot să cred că din cei peste 100 de deputaţi din Parlamentul catalan nu există nimeni care să poată recupera drumul dialogului şi al consensului. Mă refer şi la secesionişti, şi la unionişti, care pot da şi ei pasul spre legalitate şi normalitate a instituţiilor".
Totuşi, statutul regiunii Catalonia nu prevede situaţia actuală, care seamănă mai degrabă cu un vid decât cu un blocaj, potrivit calendarului legislativ, termenele privind dezbaterile de învestire sau chiar convocarea unor noi alegeri regionale depind de un prim plen al Parlamentului catalan, care trebuia să aibă loc cel târziu ieri. O chestiune pe care preşedintele Roger Torrent o cunoaşte destul de bine şi pe care o foloseşte probabil pentru a calma spiritele din tabăra secesioniştilor. Unii dintre ei mizează în continuare pe Puigdemont, dar alţii încep să nu mai aibă răbdare şi să ceară o învestire reală.
S-au împlinit deja trei luni de când regiunea spaniolă catalană a pierdut autonomia şi un bilanţ al perioadei indică mai multe lucruri pierdute decât câştigate. Criza catalană a revenit şi în discursul regelui în faţa corpului diplomatic acreditat la Madrid, la tradiţionala recepţie oferită diplomaţilor la început de an. Şeful statului a mulţumit cu această ocazie întregii comunităţi internaţionale pentru sprijinul total, în această cea mai gravă criză din istoria recenta a Spaniei, cum a numit-o Felipe al VI-lea, o criză care a pus la încercare valori precum convieţuirea, concordia şi respectul faţă de democraţie.