Capetele de maori se întorc în Noua Zeelandă
Primul dintre cele 16 capete de maori tatuate şi mumificate se va reîntoarce în Noua Zeelandă, după ce timp de 136 de ani a fost expus într-un muzeu din Franţa, informează AP.
Articol de Răzvan Stancu, 09 Mai 2011, 13:03
Capul tatuat şi mumificat al unui maori se întoarce în Noua Zeelandă după ce a fost expus timp de 136 ani într-un muzeu din Franţa, fiind primul dintr-un număr de alte 16 capete, informează AFP.
Muzeul Rouen din Franţa a mai încercat în anul 2007, să returneze capul de maori(locuitori indigeni al Noii Zeelande) tatuat însă s-a opus ministerul culturii din Franţa care a considerat că aceste rămăşite umane conservate în muzee fac parte din patrimoniul cultural şi ştiinţific.
În 2007, la Rouen s-a realizat o ceremonie de predare simbolică, iar luni, cu patru ani mai târziu aceasta devine realitate, datorită unei legi adoptate acum un an.
De ani de zile, Noua Zeelandă a solicitat returnarea capetelor de maori păstrate în colecţii din străinătate, multe dintre acestea fiind obţinute de către ţările occidentale, în urma unor schimburi cu arme sau alte bunuri.
Zeci de muzee din întreaga lume, au fost de acord să restituie capetele mumificate de maori.
Unele capete de maori cu tatuaje complicate, au fost păstrate în mod tradiţional ca trofee de razboi între luptele dintre triburi.
Foto: Imagine generată de computer ce înfăţişează un cap de maori ce va fi returnat de muzeul din Rouen Noii Zeelande.Sursă: AP.
Dar odată cu solicitările venite din partea occidentalilor care ofereau produse la schimb pentru aceste "trofee de război", indigenii au început să fie ucişi pentru a fi valorificate capetele cu tatuaje.
Un parizian, denumit Drouet, ar fi oferit un cap de maori muzeului Rouen în anul 1875, dar "este o enigmă", spune directorul muzeului, Sebastien Minchin, deoarece nu se cunosc alte amănunte despre acel donator.
Până în anul 1996, când muzeul a fost închis timp de zece ani, capul de maori tatuat şi mumificat a fost expus alături de alte colecţii preistorice.
Sebastien Minchin, care a devenit directorul muzeului Rouen în 2006, odată cu redeschiderea sa, a cerut ca să nu mai fie expus deoarece "ar putea crea probleme" pentru maori şi pentru public.