Cancelarul Angela Merkel încearcă refacerea marii coaliţii cu socialiştii
Noul guvern ar putea fi convenit săptămâna aceasta
Articol de Vlad Drăghicescu, Bonn, 08 Ianuarie 2018, 01:59
Cifrele deloc încântătoare ale Angelei Merkel în sondaje confirmă că după 12 ani de putere epoca doamnei cancelar începe să apună. Marele ei noroc pare să fi fost faptul că scrutinul din septembrie nu a prea avut câştigători, poate cu excepţia notabilă a naţionaliştilor de la Alternativa pentru Germania, care au acaparat eficient flancul drept, lăsat descoperit de politica tot mai de stânga a Angelei Merkel, în special în ceea ce priveşte migraţia.
Confruntată cu spectrul pierderii celui de-al patrulea mandat şi cu ieşirea din prim-planul politic mai devreme decât şi-ar dori, Angela Merkel a reuşit să îl convingă pe preşedintele federal, Frank-Walter Steinmeier, fost ministru de externe, social democrat, să facă diligenţele necesare pe lângă şeful Partidului Social Democrat, Martin Schulz, pentru reluarea discuţiilor bilaterale de formare a executivului.
Faptul că tocmai partidele cel mai aspru sancţionate de electorat sunt chemate urgent să guverneze este cu adevărat o ironie a sorţii. Însă consultările exploratorii între conservatori şi socialişti începute ieri, nu îi aduc izbăvirea Angelei Merkel, viitorul politic al acesteia rămânând incert chiar şi în situaţia, destul de probabilă, în care va fi continuată marea coaliţie.
Aflată la cârma navei amiral a Europei în ultimii patru ani, cancelarul va trebui să găsească rapid un succesor sau o succesoare dacă nu doreşte să fie alungată din partid în situaţia deloc ipotetică în care SPD ar putea găsi un motiv foarte bun de a ieşi de la guvernare după doi ani, forţând alegerile anticipate, care i-ar prinde pe picior greşit pe Merkel şi pe CDU. Apoi, după renunţarea la energia atomică şi la serviciul militar obligatoriu, precum şi acceptarea căsătoriilor homosexuale, este foarte posibil ca mulţi dintre colegii ei de partid şi, mai ales, electoratul conservator să o conteste tot mai insistent, fără a mai fi dispuşi să digere cursul ei politic stângist şi înclinaţiile aproape monarhice spre putere.
Un electorat care a migrat masiv spre Alternativa pentru Germania şi pe care Uniunea Creştin Socială, a lui Horst Seehofer, filiala bavareză a conservatorilor germani, încearcă să îl recâştige printr-o agendă radical conservatoare, incompatibilă însă cu traseul SPD, la rândul său disperat să recupereze electoratul pierdut în ultimii ani.
În acest context, mulţi observatori germani sugerează că o recalibrare sănătoasă a scenei politice germane nu este posibilă decât dacă Angela Merkel demisionează cât mai rapid.