Campanie împotriva aşa numitelor droguri legale în Italia
Denumite de cele mai multe ori drept "droguri legale", acestea sunt aduse in Europa sub formă de pulberi, în special din ţări asiatice precum India şi China.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 24 Septembrie 2013, 14:26
300 de noi droguri de substanţe psihoactive se vând ca droguri legale pe internet; 280 numai în Italia.
Ministerul Sănătăţii de la Roma organizează în zece oraşe o campanie itinerantă în vederea combaterii comercializării acestor droguri sintetice pe internet şi împotriva consumului de astfel de substanţe.
Denumite de cele mai multe ori drept "droguri legale", acestea sunt aduse in Europa sub formă de pulberi, în special din ţări asiatice precum India şi China.
Pe continentul european, ele sunt transformate în produse finale, destinate consumatorilor, o parte dintre ele fiind vândute, în mod înşelător, ca fiind ecstasy, amfetamină sau cocaină.
280 de noi droguri circulă în Italia, de natură sintetică, dar şi vegetală. Puternice, toxice şi periculoase.
Sunt supranumite în Peninsulă şi substanţe şmechere.
Multe dintre noile substanţe psihoactive se comercializează în spaţiul online, pe internet.
Zeci de cazuri de intoxicaţii grave
Numai în ultimele patru luni, poliţiştii din Peninsulă au găsit pe diverse site-uri aproape 500 de magazine cu aceste aşa-zise droguri legale sau medicamente contrafăcute.
Ajung, astfel, în rândul tinerilor, motiv pentru care ministrul sănătăţii din Peninsulă, Beatrice Lorenzin, trage un semnal de alarmă: combatere şi prevenire, chiar şi atunci când numărul consumatorilor nu este foarte mare.
"O scădere a consumului acestor substanţe nu trebuie să ne păcălească. ŞI cetăţenii, şi familiile, şi profesorii, şi medicii trebuie să se implice tot mai mult", spune Beatrice Lorenzin.
În trei ani şi jumătate s-au înregistrat în Italia 70 de cazuri de intoxicaţii grave, după consumul cu astfel de substanţe, cazuri care au avut nevoie de tratamente speciale.
Se presupune, însă, că există o cifră mai mare de consumatori dependenţi, care, din păcate, încă nu a fost identificată.
Un motiv în plus ca Ministerul Sănătăţii din Peninsulă să organizeze o campanie itinerantă în şcolile şi spitalele din zece oraşe, pentru a preveni şi combate fenomenul.