Căldură aproape caniculară în Franţa în această perioadă
La originea situaţiei s-ar afla un efect meteorologic de tasare a aerului, numit şi cupolă de căldură, care menţine căldură acumulată mai multe zile la rând.
Articol de Radiojurnal, 18 Mai 2022, 23:48
Vestul Europei, cu precădere Spania şi Franţa, traversează o primăvară toridă, cu secetă pronunţată şi temperaturi care depăşesc 31 grade Celsius pe suprafeţe extinse. Meteorologii spun că asemenea călduri nu au mai fost înregistrate vreodată şi că ecosistemele vor avea de suferit. Corespondenta RRA,în Franţa, Daniela Coman, a transmis mai multe detalii.
Daniela Coman:O căldură aproape caniculară a lovit astăzi Franţa, unde chiar şi în regiunile montane au fost temperaturi de peste 30 de grade. Potrivit meteorologilor, de la începutul acestei luni se constată o reală anomalie, temperaturile fiind cu aproape trei grade mai mari decât media lunii mai. Valori atât de ridicate nu au fost înregistrate niciodată în această perioadă, de când se fac măsurători, relevă Météo-France. La originea acestei situaţii s-ar afla un efect meteorologic de tasare a aerului, numit şi cupolă de căldură, care menţine căldură acumulată mai multe zile la rând. Acest fenomen a fost observat prima dată în Canada, lovită anul trecut, în iunie, de temperaturi de aproape 50 de grade Celsius. Potrivit meteorologilor, acest fenomen, considerabil amplificat de încălzirea globală, apare atunci când un anticiclon începe să stagneze deasupra unui teritoriu, blocând mase mari de aer. În prezent, o perturbare în largul coastelor Irlandei permite ca o masă de aer cald să se ridice din nordul Africii, aducând temperaturi mari. În acelaşi timp, condiţiile ciclonice sunt încă prezente în Europa de Vest şi împing aerul cald până la nivelul solului, explică meteorologii francezi: Acest episod de căldură mare trebuie evident urmărit, pentru că este precoce, va dura câteva zile şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării. Astăzi vor fi depăşite 30 - 31 de grade în majoritatea regiunilor, iar temperaturile vor continuă să crească. Şase zile la rând vom depăşi cele 30 de grade critice. Este ceva excepţional în luna mai, în plină primăvară. Putem trage concluzia că anotimpul intermediar dintre sezonul rece şi cel cald practic nu mai există.
Daniela Coman: Până la sfârşitul săptămânii, în unele zone ale Franţei temperaturile ar putea urca până la 37 - 38 de grade. Această perioadă călduroasă vine după cea mai secetoasă iarnă şi primăvară din ultimii 70 de ani. În unele zone nu a plouat nici măcar un strop de o lună şi jumătate, iar autorităţile au trecut la raţionalizarea consumului de apă. Fermierii se aşteaptă la pierderi de peste 20% la producţia de grâu. Alte culturi sunt deja compromise, este cazul florii-soarelui semănată acum o lună şi încă nu a răsărit. Probleme din cauza lipsei de apă întâmpină şi cultivatorii de legume, dar şi crescătorii de animale pentru căpşunile riscă să se usuce înainte de vreme.