Călătoria lui Vladimir Putin în Crimeea "este provocatoare"
Statele Unite au reacţionat la deplasarea preşedintelui Putin în Crimeea la ceremoniile de vineri şi au reiterat respingerea gestului Rusiei de anexare a peninsulei Crimeea.
10 Mai 2014, 00:45
Statele Unite au reacţionat la deplasarea preşedintelui Putin în Crimeea la ceremoniile de astăzi şi au reiterat respingerea gestului Rusiei de anexare a peninsulei Crimeea.
Statele Unite consideră că vizita preşedintelui rus Vladimit Putin în Crimeea duce la intensificarea tensiunilor în regiune.
Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jen Psaki, a reamintit în acest sens că SUA nu recunoaşte anexarea Crimeii de către Rusia.
"Considerăm că această călătorie este provocatoare şi că nu era necesară. Crimeea aparţine de Ucraina. Nu recunoaşte, măsurile ilegale şi ilegitime ale Rusiei în acest sens", a spus Jen Psaki.
Jen Psaki a spus că secretarul de stat John Kerry a avut astăzi o discuţie cu omologul său rus, Serghei Lavrov, dar că nu au vorbit şi despre vizita lui Putin în Crimeea.
"Au vorbit despre Ucraina şi eforturile continue de a lucra alături de OSCE şi celelalte părţi de la faţa locului.
"Au discutat şi despre Siria şi procesul de eliminare a arsenalului chimic sirian, a lucrurilor care mai trebuie făcute pentru a atinge acest obiectiv", a mai declarat Jen Psaki.
"Militarii ruşi sunt încă acolo"
Secretarul de stat John Kerry a discutat astăzi, la telefon, şi cu premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, inclusiv despre pregătirile pentru alegerile prezidenţiale de pe 25 mai.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, spune că, în ciuda anunţului Moscovei că şi-ar fi retras trupele de la graniţa cu Ucraina, Statele Unite încă nu au niciun indiciu că Putin ar fi făcut vreun gest în acest sens.
"Ştiu ce declaraţii au fost făcute, am văzut ce au zis Putin şi alte oficialităţi din Rusia. Noi nu am observat nicio mişcare. Militarii ruşi încă sunt acolo în număr mare.
"Estimăm că încă sunt o forţă gata de acţiune. Prezenţa lor acolo nu face nimic pentru detensionarea situaţiei din Ucriana şi continuăm să cerem retragerea acestor trupe", spune John Kirby.
Rusia şi SUA "lucrează împreună"
Subsecretarul de stat pentru Controlul armamentelor şi Securitate internaţională, Rose Gottemoeller, pe de altă parte, spune că SUA şi Rusia continuă să lucreze împreună în ceea ce priveşte eforturile de neproliferare.
În ciuda crizei din Ucraina, ea a adăugat că este în interesul securităţii naţionale a Statelor Unite să lucreze alături de Rusia şi de alte ţări pentru a reduce şansele ca armele nucleare să ajungă la îndemâna teroriştilor.
Editorialistul cotidianului "Washington Post", David Ignatius scrie în ediţia de astăzi a ziarului că în meciul de şah pe care îl reprezintă criza ucraineană este din ce în ce mai clar că preşedintele rus Vladimir Putin nu şi-a pregătit de la început un plan în legătură cu ţelul final pe care îl urmăreşte, că, deşi acţiunile sale sunt agresive, el încă îşi calculează următorii paşi.
Ignatius scrie că banii sunt importanţi pentru Putin atât când vine vorba de finanţele Rusiei, cât şi de cele ale apropiaţilor săi, şi că este foarte atent la ceea ce face Germania.
Editorialistul "Washington Post" crede că lucrul care l-a făcut pe Putin să îşi schimbe comportamentul a fost vizita de săptămâna trecută a cancelarului german Angela Merkel în Statele Unite, în care aceasta a spus că este de acord că, dacă Moscova sabotează alegerile prezidenţiale ucrainene, trebuie impuse sancţiuni la adresa sectoarelor economiei Rusiei.