Bulgaria se pregăteşte de turul doi al alegerilor prezidenţiale
Următorul preşedinte al Bulgariei va fi desemnat duminică,13 octombrie. În turul doi au intrat candidatul socialist şi cel al GERB. Premierul Boiko Borisov vorbeşte de demisie.
Articol de Radiojurnal, 08 Noiembrie 2016, 00:48
Candidatul socialist Rumen Radev a obţinut în 6 octombrie, cele mai multe voturi, ajungând la 25,7% în preferinţele bulgarilor, după numărarea a peste 95% din buletinele de vot.
La acelaşi moment, candidata formaţiunii conservatoare GERB, Ţeţka Ţaceva, clasată pe locul următor, figurează cu 22% din voturi.
Unul dintre aceşti doi candidaţi va fi ales preşedinte al Bulgariei, duminică, pe 13 octombrie, când va fi organizat al doilea tur de scrutin.
Potrivit corespondentului nostru, Petio Petkov, ex-comandantul aviaţiei militare Rumen Radev, câştigă în capitală şi în 21 din cele 28 de centre judeţene, iar oponenta sa Ţeţka Ţaceva, numai în trei, deşi este actuala preşedintă a Parlamentului de la Sofia.
Spre deosebire de Ţaceva şi de alţi candidaţi la preşedinţie, Radev nu a fost membru al Partidului Comunist şi a absolvit cu 10 Şcoala Superioară de Preoţi Militari şi Academia Militară Americană Maxwell, respingând acuzaţiile că este împotriva NATO şi a Uniunii Europene.
Rumen Radev a declarat: "Ce am făcut eu pentru NATO? Mi-am riscat viaţa zi de zi".
Analiştii prognozează că cel mai probabil, Rumen Radev va promova un naţionalism gen Viktor Orban.
Pe de altă parte, premierul Boiko Borisov, care a susţinut candidatura conservatoarei Ţeţca Ţacev, a declarat că în primul tur, partidul său s-a prezentat cel mai bine dintre toate formaţiunile, întrucât candidatura lui Radev a fost lansată nu de un partid, ci de un comitet cetăţenesc.
Boiko Borisov a promis că va demisiona dacă ex-generalul Rumen Radev, va învinge şi în cel de-al doilea tur al scutinului.
Cealaltă surpriză a prezidenţialelor a fost rezultatul excelent, 15%, realizat pe fundalul crizei migranţilor, de Krasimir Karakachanov, candidatul Blocului Patriotic şi al Partidului Ataka.
Corespondentul nostru Petio Petkov precizează care sunt concluziile ce se desprind în urma alegerilor din 6 octombrie:
¤A dispărut charisma omului forte Borisov: de la 1,7 milioane în 2009, simpatizanţii săi au ajuns sub 800.000.
¤Problema Rusiei nu mai este atât de importantă pentru majoritatea alegătorilor, care nu au dat atenţie campaniei candidatului reformator, axată pe rusofobie.
¤Votul obligatoriu a eşuat fără sancţiuni reale. Să îi sperii pe alegători cu excluderea peste 10 ani din listele electorale a avut efectul aruncării cu salam într-un câine vagabond.